Херсонські «євробляхери» про розмитнення авто з Європи

2 года назад 0

На Херсонщині 465 людей скористались послугою пільгового розмитнення авто з Європи. Сьогодні, 10 листопада спливає термін пільгового розмитнення авто. Після цього дня власників нерозмитнених автівок почнуть штрафувати та можуть конфіскувати авто. Чи є вихід для власників автомобілів з Європи?
Понад рік тому Андрій пригнав з Німеччини собі машину — Опель 2008 року випуску. Весь цей час їздив на європейських номерах. "Користувався і не розмитнював авто. Їздив містом і поліція не зупиняла. Почув, що з 10 листопада вступає якійсь закон і мене зможуть штрафувати. Хочу розмитнити" , — каже Андрій.
Процедуру розмитнення не зовсім розуміє та й часу обмаль, розказує чоловік. Тому цим займатися буде митний брокер. Щоб отримати українські номери за пів ціни водії мали 180 днів. Відзавтра власників не розмитнених автівок почнуть штрафувати, говорить брокер Микола Сергеєв.
"Після закінчення терміну, 180 днів, який закінчується 10 листопада, буде діяти чинне митне законодавство. Якщо ваш автомобіль перебуває в Україні з порушеннями: прострочення строків, порушення режиму, то митники складуть протокол про таке порушення, санкції якого досягають 170 тис. грн. штрафу, інколи — конфіскація автомобіля", — говорить Микола Сергеєв.
З 10 листопада власникам машин з єврономерами необхідно авто вивезти за територію України, потім повернутися. Після перетину кордону водії на розмитнення матимуть 10 днів. За останній тиждень, — розказує начальник митниці Юрій Єрмаков, ажіотажу легалізувати авто за пів ціни не було. Активно розмитнювали машини у вересні-жовтні. "Вже 465 машин отримали українські номери. До бюджету надійшло майже 16,5 млн. грн. Можна сказати, що був позитивний ефект від цих законів. Оскільки це — додаткові кошти до бюджету", — говорить Юрій Єрмаков.

Військові, які під час дії закону перебувають у зоні бойових дій і які документально це підтвердять, зможуть розмитнити своє авто за спрощеною процедурою до 8 лютого 2022 року.