Як не набрати зайвих кілограмів на свята

5 лет назад 0

У період свят плани багатьох людей, які мріють схуднути або хоча б не набрати зайвих кілограмів, руйнуються.

Журналісти "20 хвилин" запитали дієтолога Дмитра Колесніченка про те, як правильно харчуватись та психолога Олену Шоріну про те, як побороти спокусу до страв.

6 порад на свята від дієтолога

1. Визначити пріоритети. Свята — це можливість відпочинку та спілкування з близькими та друзями. Тож більшість зустрічей сприймати як елемент спілкування замість "наїдання".

2. Ставайте "Гурманом-дегустатором". Завдання — спробувати та оцінити різні страви, замість максимально поїдання. Смакові характеристики їжі допомагають насичення. Для цього треба їсти повільніше та смакувати кожну страву.

3. Серед напоїв ключову роль займає ВОДА. Саме вона допомагає засвоєнню їжі та детоксикації організму. На свята добова мінімальна норма — 40мл/кг маси тіла. Окрім людей, що довго не вживали достатню кількість води та людей із порушенням серцево-судинної системи та роботи нирок — для них норму треба знизити.

4. Розважальна програма на свята має включати: окрім застілля, танці, ігри та конкурси, прогулянки, інші зимові забавки, концерти, тощо. Саме тоді різноманітні заходи дадуть насичену емоційну компоненту, що створює душевне насичення людини.

5. Подарунки — це не тільки солодке та фрукти. Окрім їжі, за свята люди з'їдають ще велику кількість солодощів(цукерок, тортів, печива, тощо). Тож варто подбати про близьких і не дарувати зайвих солодощів, особливо дітям.

6. Більше свіжих овочів та салатів без додавання майонезу — дозволить системі травлення легше пережити свята. Заправити салати можна сметаною або рослинними маслами(оливковим, льняним та ін.).

"Варто домовитися з собою": Олена Шоріна, психолог 

"Свята — це прекрасна пора, коли можна розслабитися і дозволити собі насолоду життям, спілкуванням з друзями, вечорами, смаколиками і тостами, — зазначає психолог.- Гарним варіантом святкування без наслідків для здоров'я і самоповаги є відчуття гармонії із власним Я, тілом і душею".

Олена Шоріна переконує, що контроль міри задоволення добре допомагає бути в балансі з самим собою.

"Коли ми вживаємо алкоголь, або сильно втомлені, не виспалися, то втримати такий баланс складніше, оскільки звичайні межі дещо зсуваються. — переконує Олена. — Варто домовитися із собою про турботу про себе, а відтак прийняти ряд правил щодо власної міри алкоголю і смаколиків, ще до початку святкування. Добре працює правило турботи — втомилися, не виспалися — відпочиньте, відновіть сили, потім святкуйте далі".

За словами експерта, варто давати собі відпочинок: з'їли більше — тепер подумайте про перерву. Окрім того, гарним мотиватором буде просто згадати чутливе і турботливе ставлення до себе.