Як повертаються депортовані до Росії засуджені з Херсонщини: історії тих, хто потрапив до окупації

2 месяца назад 0

Близько трьох тисяч українських в’язнів депортували до Росії з окупованих українських територій восени 2022 року. У новому документальному фільмі від «Радіо Свобода» розповідають історії трьох чоловіків, які відбували покарання у в'язницях Херсонщини. Як їх депортували до Росії і як вони повернулись, дивилась історії редакція .

Руслан, Володимир і Юрій відбували покарання за крадіжки у в’язницях Херсонщини. До виходу на волю їм залишалися лічені місяці. Вони написали заяви на фронт, щоб захищати Україну з початку великої війни. Але їх не випустили з в’язниці. Так чоловіки потрапили в окупацію, розповідають автори фільму.

Потім їх незаконно вивезли до Росії, де чоловіки відбули своє покарання за рішенням українських судів. Тобто Росія фактично визнала рішення українських судів — парадоксальна історія, але так було. Але після того, як вони відбули «покарання» в Росії, їх засудили в Росії за… незаконний перетин кордону! А кордон вони перетинали під примусом, бо ж їх фактично вивезли росіяни.

Чоловіків в російських тюрмах били, пропонували російські паспорти та агітували йти воювати за Росію. Коли ж ексзасуджені українці відмовилися – їх без документів видворили на російсько-грузинський кордон, де вони застрягли на місяці в очікуванні повернення в Україну.

Скільки засуджених ще перебувають у депортації? Як українці намагаються повернутися на Батьківщину, долаючи шлях через Грузію?
Неймовірні історії херсонців дивіться у документальному відео «Радіо Свобода»