Як у Херсоні за копійки завод купили

4 года назад 0

      Не вщухають пристрасті навколо загадкового продажу Херсонського заводу карданних валів. Якось так вийшло, що колишній промисловий гігант пустили з молотка за вартістю якихось пари-трійки позашляховиків. Цілісний майновий комплекс з виробничими потужностями і двома пансіонатами на морському узбережжі став власністю фірми місцевого депутата. «Новий день» провів власне розслідування процесів, які останніми роками відбувалися на заводі. 4 лютого понад сто людей блокували проспект Ушакова. Так Херсон дізнався про серйозні проблеми на заводі карданних валів. Протестувальниками були робітники підприємства, яких вже три тижні не пускають на роботу. З’ясувалося, що у заводу тепер новий власник. Центральну магістраль люди перекрили, аби влада звернула увагу на їхні проблеми. Цього ж дня робітники намагалися взяти штурмом прохідну заводу. На місце викликали поліцію, яка вивела з підприємства понад три десятки молодчиків, схожих на тітушок, які називали себе новою охороною заводу. Голова ОДА Юрій Гусєв заявив, що своїм розпорядженням створює робочу групу, яка захищатиме інтереси заводчан.Уже наступного дня на підприємстві відбувалася зустріч: обласна влада, керівництво поліції, представники нових і старих власників заводу. В чому суть згаданої робочої групи, до цих питань ми повернемося вже згодом. Ну а поки від пункту «влада з усім розбереться» перейдемо до того, як ситуація на заводі виглядає в площині юридичній.

Отож, у січні цього року в інтернет-просторі випливає приголомшлива новина: «Херсонський завод карданних валів викупили за копійки». Перевірити інформацію простіше простого. У відкритому реєстрі зазначено  про торги, які відбулися ще 20 листопада 2019 року. Провела їх Українська універсальна біржа «Капітал». Цілісний майновий комплекс, який вже давно належав олігарху Костянтину Жеваго, пустили з молотка всього за 11,8 млн грн! Мова про адміністративний корпус, майстерні, лабораторії, цехи, котельню та інші підсобні приміщення заводу, а ще пансіонат «Примор’я» і дитячий табір «Ювілейний», на чорноморському узбережжі в селищі Залізний Порт та селі Красне. Щасливим володарем суперлота за суперсейлом виявилася місцева фірма ТОВ «Автоград Херсон». Засновниками підприємства, яке ніколи не займалося промисловістю і спеціалізується винятково на реалізації автівок, є один з депутатів Херсонської міської ради та його давній бізнес-партнер.

Продавав підприємство арбітражний керуючий… Річ у тім, що завод довели до банкрутства і торги з подачі ліквідатора стали вже фінальним акордом в історії про методичне знищення промислового гіганта. У стані банкрутства завод опинився ще в 2013 році. Нищівну процедуру ініціював банк «Фінанси і кредит», якому підприємство заборгувало 100 мільйонів доларів, взятих у кредит у 2007 році. Воно опинилося у заставі. І все б нічого, але дана фінустанова, як і завод карданних валів, теж належить Костянтину Жеваго. Між іншим, ще минулого року журнал Forbes оцінив статки олігарха у півтора мільярда доларів, віднісши його до переліку найбагатших українців. І от уявіть собі: одне підприємство товстосума топить інше — його ж завод. Є версія, що гроші через векселі підприємства того ж холдингу вивели на іншу юридичну особу, а далі — в офшори. Іншими словами, кругленьку суму сам власник переклав з однієї кишені в іншу, при цьому самих грошей так ніхто й не побачив. Зате Херсонський завод карданних валів обріс боргами у сумі 614 млн гривень, виявившись винним десятку кредиторів, з яких найбільші претензії висунув банк Жеваго. Свої права на активи заводу заявив і «Ощадбанк». У 2019 році державна фінустанова виграла суд проти холдигну Костянтина Жеваго — ПАТ «АвтоКрАЗ». За рішенням Феміди за багатомільйонні борги «Ощадбанку» переходять акції п’яти підприємств холдингу Жеваго. Серед них і Херсонський завод карданних валів. Суд постановив, що фінустанова має правіо у будь-який момент продати активи п’яти заводів у межах процедури виконавчого провадження.

У травні 2019 року суд визнав Херсонський завод карданних валів банкрутом, призначивши ліквідатором підприємства Артура Мегерю та припинивши повноваження Юрія Смолієнка — людину Жеваго, яка з 2017 року керувала санацією підприємства. За одними джерелами арбітражний керуючий приїхав із Києва, за іншими — з Кривого Рогу. Але достеменно відомо, що саме він виставив на торги майновий комплекс ХЗКВ, організувавши проведення трьох аукціонів поспіль. Як пише видання «Олігарх», продаж цілісного майнового комплексу обов’язково погоджувався з банком «Фінанси і кредит». Подеййкують, що буцімто на момент проведення сумнівних торгів арбітражний керуючий був бізнес-партнером родичів людей, котрі купили за копійки завод. Якщо це правда, вже є привід для кримінального провадження. Цікаво, що продали ХЗКВ за відсутності в Україні олігарха, який має до нього безпосереднє відношення. З  грудня 2019 року Костянтин Жеваго в міжнародному розшуку, у зв’язку з систематичною неявкою на допити до ДБР у рамках кримінального провадження, де бізнесмен та екс-нардеп є підозрюваним. Йому інкримінують незаконну розтрату 2,5 млрд гривень банку «Фінанси и кредит», того самого, що ініціював процедуру банкрутства заводу карданних валів…

Тепер повертаємося до самого заводу. Що ж відбувалося всередині ХЗКВ, доки його так невтомно банкрутили, і хто ж там, так би мовити, власник? З 2013 року, коли через початок процедури банкрутства рахунки заводу заарештувала за борги виконавча служба. Люди, близькі до Жеваго і його «АвтоКрАЗу», реєструють ВАТ «Машинобудівна комплектація», хоча юридично сам олігарх до нього відношення не має. Підприємство працює на потужностях заводу карданних валів, виконуючи замовлення за давальницькою схемою. Хоча про те виробництво, яким колись славився херсонський завод, і близько не йдеться. Завод передали в управління підприємству з 1000 гривень статутного фонду. Нове керівництво одразу ж взялося за скорочення штату. З колишніх 3,5 тисячі працівників на «Машинобудівну комплектаціяю» перевели менше 200. І от тут резонне запитання виникає — чому ж тоді заводчани не перекривали проспект Ушакова, чому не штурмували прохідну і не бігли до «білого дому» з гаслами «рятуйте завод»?! Чому не кричали на увесь світ про початок процедури банкрутства величезного підприємства, про яку та ж профспілка заводу не знати не могла? У всі дзвони робітники почали бити лише тоді, коли стало відомо про продаж ХЗКВ… Під час акцій протесту люди називають себе «заводчанами». От тільки заводу вже немає. З серпня 2019 року ТОВ «Машинобудівна комплектація» має статус орендаря його частини території (1200 кв м). Зайшовши на куплене підприємство, новий власник заявив, що колектив, який на роботу наймала інша компанія, може бути вільним. І виставив на заводі свою охорону. Очевидно, свої права ТОВ «Машинобудівна комплектація» відстоюватиме в суді, адже за договором оренди має дозвіл працювати на території колишнього ХЗКВ до серпня 2020 року. Але це аж ніяк не перший власник заводу, як чомусь сьогодні озвучує влада.А от буквально днями в ОДА відбулося засідання робочої групи щодо вирішення проблем заводу. На ній були і керівництво поліції, і власники двох підприємств — того, що придбало на торгах збанкрутілий ХЗКВ, і компанії-орендаря частини площ заводу. Обласна влада заявила: у господарську суперечку приватних структур втручатися не може. І це логічно. Сторони зібрали за одним столом, аби зняти соціальне напруження, яке виникло навколо продажу заводу.

«Ми виступили майданчиком для перемовин між обома сторонами. Виходячи з розпорядження, підписаного головою ОДА, головне завдання робочої групи — створити покроковий план захисту трудового колективу підприємства і захисту інтересів ТОВ «МК». Вже є домовленість про те, що буде надано доступ працівників до  бухгалтерії і матеріальних складів з метою нарахування заробітної плати. На сьогодні цей процес за грудень завершено. Кошти повинні бути на цьому тижні. За січень і лютий також будуть нарахування»
, — зазначив заступник голови ОДА Вадим Чабан, який є керівником робочої групи.Гроші на зарплату робітникам ТОВ «Машинобудівна комплектація» в ОДА обіцяють відшукати шляхом продажу підприємством сировини та готової продукції, яка, мовляв, ще залишається у цехах. Активи самого заводу, зокрема, верстати, заарештовані судом. Відтак, реалізувати їх неможливо. Якщо ж таки виявиться, що зарплату людям платити нічим, «Машинобудівна комплектація» опиниться в ситуації снігового клубка, коли накопичуватимуться борги. Щомісяця 160 робітників, при середній заплаті 5 тисяч гривень і податках, обходяться в мільйон гривень. Працювати в умовах арешту всього майнового комплексу орендар не зможе, навіть якби були замовлення.

Щодо участі поліції в явно господарській суперечці — її керівництво повідомило, що таки є кримінальні провадження. Їх два. Перше відкрите за фактом зловживання повноваженнями арбітражним керуючим. А в разі доведення вини йому може світити 8 років позбавлення волі. Друге кримінальне провадження розслідується за статтею «Самоуправство», яка передбачає лише штраф. Цікаво, що з заявами про незаконну діяльність на території заводу звернулися одразу два підприємства — ТОВ «Автоград Херсон» і ТОВ «Машинобудівна комплектація».

— Якщо ми доведемо в діях арбітражного керуючого порушення, то буде визнано недійсним результат торгів і скасовано реєстрацію. Якщо ні, то новий власник вирішуватиме долю цього комплексу,  — зазначив начальник ГУНП в Херсонській області Олександр Прокудін.

Цікаво було почути й представників обох підприємств. Так, у керівника компанії-орендаря я поцікавилася, як же так вийшло, що робітники мовчали про незворотні процеси на заводі карданних валів?

— Не скажу, що ми працювали дуже на прибуток, але в цілому непогано було. Ми забезпечували вчасні виплати до бюджету, заробітну плату. Так було до другої половини 2019 року. Тоді кількість замовлень пішла на спад, не знаю, з яких причин. Підприємство почало працювати з перебоями. 18 грудня ми пішли на святкові канікули. Планували приступити до роботи 21 січня, але вже 15 січня нас не пустили на завод.
— Скажіть, а люди хіба не знали, що завод виставлений на торги?
— В цілому це не афішувалося, але люди знали.
— Чому ж тоді мовчали?
— Річ у тім, що, мабуть, всі сподівалися, що підприємство залишиться, чекали інвестора, який викупить завод, і ми втримаємо подальший розвиток підприємства, 
— розповів директор ТОВ «Машинобудівна комплектація» Микола Хірса.

А от до нового власника заводу питання одне: які в нього плани на підприємство, і чи є гарантія, що устаткування не виріжуть на метал?

— Це буде інша історія. На це запитання ми дамо відповідь пізніше.
— А яка площа заводу?
— На даний момент це не має значення?
— відповів директор ТОВ «Автоград Херсон» Олексій Панасюк.

З почутого й побаченого висновок напрошується один: заводу карданних валів немає і вже не буде. Намагання виплатити зарплату робітникам підприємства-орендаря аж ніяк не підміняє питання відродження виробництва на місці колишнього промислового гіганта. У те, що справа про сумнівні торги таки дійде до суду, теж мало віриться. Та навіть якщо скандальну угоду визнають недійсною, чи це поверне до життя завод? Хто відповідатиме за доведення підприємства до банкрутства? І як тут не згадати про сумну долю Херсонського бавовняного комбінату? Скільки розмов було, нарад, зустрічей, брифінгів, кримінальних справ тощо… Результат один — велетенська руїна, яку видно навіть з космосу. Пам’ятник безгосподарності й цинізму.

Марина САВЧЕНКО, Новий день