Як заспокоїтись, коли б’ють нерви

6 лет назад 0

Адреналін називають гормоном стресу. Від нього частішає серцебиття, звужуються судини, розширюються зіниці і відбувається психічна мобілізація.

Як себе заспокоїти дали поради нейропсихологи, повідомляє WebMed.

Дихайте глибше

Це допоможе швидко стабілізувати дихання і пульс, кисень буде активніше поширюватися по організму і адреналіну в крові стане менше.

Якщо ви на самоті, можна дихати часто і глибоко (глибокий інтенсивний вдих через ніс і видих через рот), потім — робити коротку паузу (3-5 секунд). 5-6 таких вдихів — і вам стане помітно краще. Якщо ви на публіці, дихайте трохи глибше, ніж зазвичай.

Пограйте м'язами

Активні фізичні дії витрачають адреналін ще швидше. Якщо ситуація дозволяє, біжіть, підтягуйтеся або присідайте. Якщо ні, різко стисніть пальці в кулак і так само різко викинете вперед. 10-15 таких рухів буде достатньо.

Прикусіть язик

У буквальному сенсі. Легка біль відверне і охолодить хвилювання. Також можна злегка вщипнути себе.

Згадайте щось

Згадайте таблицю множення, улюблений вірш, телефон друга або ім'я першої вчительки. Адреналін це не спалить. Однак допоможе швидко переключитися. Зробити це в ситуації, коли емоції зашкалюють, непросто.

Харчування

Дослідження показують, що цього можна домогтися за допомогою правильного раціону. Спостереження показують, що люди, які часто їдять шкідливу їжу (напівфабрикати, солодощі, жирне, зловживають кави і міцним чаєм), легше втрачають контроль над собою. Для того щоб підвищити рівень самовладання, дієтологи радять налягати на продукти, які підвищують рівень серотоніну (гормону задоволення) в крові. До них відносяться овочі і фрукти, ягоди і злаки. До антистресовим — продукти, в яких міститься багато магнію: какао, горіхи, квасоля, шпинат.