Яке сьогодні, 14 серпня, свято – все про цей день, яке церковне свято, що не можна робити Автор

1 месяц назад 0

Сьогодні, 14 серпня, Всесвітній день каліграфії. Віряни вшановують перенесення мощей святого преподобного Теодосія Печерського. До Нового року залишилося 139 днів.

14 серпня 2024 року — середа. 903-й день війни в Україні.

Що сьогодні за церковне свято 14 серпня в церковному календарі –  день перенесення мощей святого преподобного Теодосія Печерського . Перенесення мощей святого преподобного Теодосія Печерського відбулося 27 серпня 1091 року, через 17 років після його смерті. Теодосій Печерський був одним із засновників Києво-Печерського монастиря і вважається батьком чернецтва Київської Русі.

Рішення про перенесення мощей було ухвалено на раді братії монастиря під керівництвом ігумена Івана. Мощі були знайдені преподобним Нестором Літописцем, який описав цей процес у своїх творах. Під час перенесення мощей відбувалися численні чудеса, зокрема, над печерою, де були знайдені мощі, з’явилися три вогненні стовпи. Мощі святого Теодосія були перенесені до Успенського собору Києво-Печерської лаври, де вони зберігаються до сьогодні.

Що не можна робити 14 серпня

  • Не можна вживати спиртне — прийде бідність.
  • Заборонено готувати страви з тіста — відвернете талан.
  • Не слід лаятися, кричати.

Народні прикмети і традиції на 14 серпня Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: сильний вітер — до холодного і дощового вересня;
  • журавлі на південь відлітають — швидко прийдуть морози;
  • ранкова зоря червоного кольору — буде вітер.

 Цього дня було прийнято свататися до дівчат. Вважалося, що це останній літній день, щоб це зробити. Іменини: як назвати дитину, яка народилася 14 серпня Які сьогодні іменини:  Олександр, Олексій, Аркадій, Василь, Володимир, Матвій, Микола, Семен, Федір, Єва, Євдокія.
Талісманом людини, народженої 14 серпня, є  рубін . Елегантний та вишуканий дорогоцінний камінь. Здавна рубін вважався символом пристрасті, його дарували своїм коханим.
Цього дня народилися:

  • 1873 рік — видатний діяч західноукраїнського фізкультурно-спортивного руху кінця ХІХ — першої половини ХХ ст Іван Боберський;
  • 1892 рік — український художник, представник школи "бойчукістів" Іван Липківський;
  • 1945 рік — український політик, 3-й міністр оборони України, директор Аерокосмічного інституту Валерій Шмаров.

Пам’ятні дати 14 серпня Календар важливих подій в Україні та світі за 14 серпня:

  • 1385 рік — португальці розбивають кастильців у битві при Алжубарроті;
  • 1457 рік — друкують першу книгу, дата виходу у світ якої точно відома (близько 3 років після Йогана Ґутенберґа);
  • 1880 рік — закінчують спорудження знаменитого собору в Кельні (будову розпочато 1248 року);
  • 1919 рік — частини 2-го корпусу Української Галицької Армії, женучи перед собою Таращанську бригаду червоних Василя Боженка, здобувають Старокостянтинів;
  • 1936 рік — на Олімпійських іграх в Берліні вперше відбуваються змагання з баскетболу;
  • 1947 рік — Пакистан та Індія здобувають незалежність від Великої Британії опівночі;
  • 1992 рік — розпочинається грузино-абхазький конфлікт;
  • 2013 рік — сотні вбитих і тисячі поранених в Каїрі після розгону силовиками таборів протестувальників проти військового перевороту.

Погода на 14 серпня Сьогодні, 14 серпня, в Києві ясно, без опадів. У Львові ясна погода, опадів не очікується. У Харкові ясно, без опадів. В Одесі ясна погода, опадів не передбачається.
Температура повітря в Києві — +26 вдень та +16 вночі. У Львові — +26 вдень та +13 вночі. У Харкові — +26 вдень та +16 вночі. В Одесі — +29 вдень та +19 вночі. Який сьогодні день в Україні і світі  14 серпня в Україні і світі святкують  Всесвітній день каліграфії . Цей день присвячений мистецтву красивого письма та його історії, яка налічує тисячоліття. Каліграфія, що походить від грецьких слів "kalós" (красиво) та "grafí" (писати), поєднує в собі письмо та образотворче мистецтво1. Вона має різні стилі та традиції, які розвивалися в різних культурах, таких як західноєвропейська, азійська, китайська, японська та ісламська каліграфія.

Також 14 серпня  Всесвітній день ящірки . Це свято було започатковане групою ентузіастів-герпетологів та любителів дикої природи. Мета цього дня — змінити негативне ставлення до ящірок та підвищити обізнаність про їхню важливу роль у природних екосистемах. Ящірки є одними з найчисельніших наземних хребетних і відіграють важливу роль у різних екосистемах, виступаючи як хижаки та індикатори стану довкілля. Наприклад, комодський варан може досягати довжини 3 метрів, тоді як круглопалий гекон з Вест-Індії має довжину всього 16 мм.