«Янголи добра» херсонки в Оранієнбурзі: німецький захід пройшов із українською вдячністю

2 года назад 0

Українські "янголи добра" вітали поважних гостей на офіційному щорічному прийомі бургомістра німецького міста Оранієнбург, розповіла Суспільному херсонка Марина Колокот. Керівниця херсонського дитячого творчого колективу "Янголи добра" зараз перебуває в Німеччині, де об'єднала талановитих дітей вимушених переселенців із України.

"Доля розвела українців із різних міст далеко від дому. В більшості таких родин є дітки. Дуже важливо, щоб ми зараз не втрачали свого коріння, розуміння того, хто ми та звідки ми. В нас є можливість не тільки зберегти свої традиції, а й познайомити з народними звичками та культурою людей за кордоном, які дають прихисток українцям. Щоб ці люди дізнавалися про нашу націю не з книжок або новинних стрічок (ще й не завжди чесних), а від справжніх носіїв цієї культури. Майбутнє кожної держави — це її діти. Якими вони виростуть, залежить від кожного з нас. Тому дуже важливо, щоб наші діти гідно несли звання українців і розповідали всьому світу про свою чарівну країну" , — говорить Марина Колокот. В офіційному прийомі бургомістра в Оранієнбурзі взяли участь херсонці. Фото: мерія Оранієнбурга, Німеччина
Кожного року в місті Оранієнбург у жовтні проводять офіційний прийом у бургомістра — важливий протокольний захід із чіткими правилами, розповіла херсонка.

"На цей прийом зазвичай запрошують керівників різних сфер міста — поліції, медичних і освітніх закладів тощо, та поважних гостей із Берліна. Цей прийом завжди має визначену тему, і цього року він був присвячений Україні. З Берліна були запрошені українці — і театральні діячі, які представили сценічну постановку про воєнні реалії нашої країни, і музиканти. В тому числі херсонське подружжя Олега та Діани Янушкевичі — скрипаль та піаністка. Нам було дуже приємно отримати запрошення й для наших "янголів добра", — розповіла Марина Колокот. Музиканти з Херсона Олег та Діана Янушкевич на прийомі у бургомістра Оранієнбурга. Фото: мерія Оранієнбурга, Німеччина
За словами жінки, українці Оранієнбурга зробили все для того, щоб надати цьому заходу справжнього українського присмаку. "Зустрічали гостей наші янголятка з ліхтариками. Це було на пам'ять про наш херсонський малюнок, який чекає нас у рідному місті, — над містом янголи літають. Янголи охороняють, оберігають Україну і в важкі часи підставляють їй свої крила. Я свято в це вірю. Німецькі гості бачили розкішний український коровай, адже в нас прийнято зустрічати гостинно, хлібом-сіллю. Про цей звичай пояснювали німцям. Були й вишиті рушники. А головне — лунала українська мова та пісні. Нехай слова перекладали на німецьку, але співоча наша мова звучала в той день" , — каже херсонка.

Коли на День незалежності 24 серпня українські переселенці вперше робили великий захід в Оранієнбурзі, вони подарували бургомістру подяку на знак вдячності за прихисток і допомогу. Подяка від українців на знак вдячності за прихисток і допомогу. Фото: мерія Оранієнбурга, Німеччина
"На ній зображена долонька в вигляді голуба, одне крило якого має кольори українського прапора, а друге — німецького. І на офіційному прийомі бургомістр презентував цю подяку високим гостям із Берліна. Це свідчить про дружнє ставлення до українців. Зараз у деяких російських ЗМІ пишуть, що німці вже втомилися і не хочуть допомагати українцям. Але ми бачимо насправді зовсім інше — підтримку та повагу, тому що світ виступає за справедливість і за правду. А правда за нами, і перемога за нами, і Україна буде вільною та незалежною! " — говорить Марина Колокот.

Захід був емоційно важким, говорить херсонка, але він допоміг донести до німецьких глядачів біль українців і водночас невимовне почуття гідності нескореної нації.