Картини, ляльки, витинанки, кераміка, різдвяний декор: у Херсоні відкрилась виставка «Місяцелік»

3 года назад 0

У  Херсонському обласному центрі народної творчості відкрилась новорічно-різдвяна виставка "Місяцелік". Тут свої роботи у різних жанрах представили майстри та майстрині з усієї Херсонщини. На відкритті побувало  Суспільне .

Ця виставка завершує рік і проводиться традиційно. Концепцією цьогорічної виставки став місяцелік, розповідає начальниця інформаційного відділу Херсонського обласного центру народної творчості Наталія Вигоднер. 

" Що таке місяцелік? Це народний календар. Це те, що рахує місяці у році. У давній слов’янській міфології цей образ місяця золотого – як золоті ріжки у вола. І у нас виникли такі асоціації, що – віл, Велес, воля, доля – етимологія цього слова. Глибоке коріння іде саме у слов’янську міфологію. І у романах сучасних авторів є віл, який обертає вісь вселенську. Ось таку тему ми взяли як логотип цієї виставки, хотіли зробити акцент на традиційні народні мистецтва, ремесла" . На виставці представлені картини, авторські ляльки, витинанки, різдвяний декор, кераміка. Є унікальний виріб – розповідають організатори – це різдвяні писанки, виконані майстринею з Генічеського району Анною Михалько. Майстриня Олена Колодич із села Чорнянка привезла  вироби художнього текстилю.

"У тому році була лялька-мотанка, а у цьому – художній текстиль. Це дуже легка техніка, я викладаю у дітей гурток – арт-текстиль. Вирізаються картонні шаблони, обмотуються нитками за спіраллю. А потім як пазл з’єднуються на основі. У нас при Чорнянській школі існує цей гурток кілька років. Це легка досить техніка, йде результативність з першого заняття" , — розповіла Олена Колодич. Любов Семенова  виготовляє народні ляльки – мотанку, нитяну. На виставці майстриня представила колекцію таких ляльок. Вони символізують пори року, —  говорить жінка.

"Це — весняна лялька — макоша, до свята Великодня, символізує відродження життя. Лялька-вербичка. Це — різдвяна лялька – коза. До речі, козу мене навчила робити народна майстриня Олена Колодич. Це символ Різдва, веселощів, легкого ставлення до життя. Нам потрібно іноді легше ставитись до життя – з легкістю та веселістю".
Юлія Логачова показала серію авторських ляльок, виконаних із текстилю. Одна з ляльок – Солоха потрапить на благодійний ярмарок з підтримки дітей, хворих на СМА.

"  Виставка чудова, дуже радісно, що, не зважаючи на погоду і карантин, є можливість отримати заряд енергії, представлено багато робіт, майстрині працювали від душі і зробили ось такі вироби. Я представляю сьогодні ляльок. Це — лялька Солоха, всі люблять фільм «Вечори на хуторі поблизу Диканьки», знають прекрасну артистку Людмилу Хітяєву, вона була, я створювала костюм, орієнтуючись на цю чудову актрису" , — розказала Юлія Логачова.Керамічні вироби на виставці "Місяцелік" представлені подружжям Сергія та Олени Селезньових. 

"У нас гончарна майстерня і керамічна майстерня, ми робимо переважно керамічний посуд, але і інші вироби – скульптуру або дзвоники і всілякий посуд. І також робимо майстер-класи для людей ", — розповіла майстриня Олена Селезньова.
Виставка "Місяцелік" — одна з небагатьох цього року, яка проходить у режимі офлайн. Наталія Вигоднер запрошує херсонців відвідати її у передноворічні дні разом з родинами, тільки обов’язково треба бути у масках.