Книги-дебюти відомих письменників

Книги-дебюти відомих письменників

4 года назад 0

У літературі кожної країни можна виокремити письменників, що вже стали символом вітчизняної літератури. Творчість деяких літераторів налічує декілька сотень творів, а декому вистачило лише одного, щоб засяяти на сотні років на зірковому небі літератури. Блог Книгарні «Є» підготував добірку з п’яти книг, що стали візитною карткою творчості культових письменників.

Нові книги сучасних українських письменників здобувають не лише визнання читачів, а й авторитетних літературних конкурсів. За версією BBC News Україна, книгою року-2019 став роман Тамари Горіха Зерня «Доця» — історія реальних людей зі Сходу нашої країни, на сторінках якого сумнозвісні події 2014-го року стали точкою обнулення для кохання та дружби, справжня хроніка пекельних подій зсередини. Історія Доці змушує плакати та переводити подих, не відпускає до самого фіналу. У непримітних персонажах ми побачимо долі тисяч людей, через призму яких читач відчує хуртовину війни.

Рейтинг найчитаніших книг в усьому світі не полишає таємнича книга, яка має сотні інтерпретацій. Подібно верхівці айсберга, що дрейфує в океані, без втрат художньої майстерності та суспільного відгуку дебютний роман Джерома Селінджера «Ловець у житі» підкорив тисячі читачів, змусивши любити та бунтувати, змінюватись та творити добро декілька поколінь читачів. В історії літератури важко пригадати письменника таємничого та талановитішого ніж Селінджер, що майже все життя уникав слави та популярності.

Історія Голдена Колфілда — це світ очима підлітка, світ, у якому суспільство — це не довершений взірець гармонії, а м’яко зображене автором місце поєднання любові та байдужжя, жадібності та індивідуальних вад. Гумор та сюжет про пригоди Колфілда змушує закохатись у цього хлопчину, адже кожен знайде в його образі себе, підхопить ідею про житнє поле.

Популярні книги 2019 року — це не лише романи, а й фантастичні історії про новий світ, де правління чоловіків наклало жорсткий ліміт: сто слів в день. Перша книга Крістіни Далчер «Голос» — це історія про те, якими слабкими можуть бути вистраждані права жінок: варто лише панівній групі захотіти їх обмежити, підвівши під такі обмеження релігійну основу. І так триватиме доти, поки перша дівчина не скине ганебний браслет, наче татуювання Аушвіцу позбавляючи носія волі.

У захопливому сюжеті авторка втілила тенденції, які можуть реалізуватись у нашому світі, варто лише перестати боротися.

Письменники однієї книги майстерністю слова ввійшли в історію світовою літератури назавжди, створивши вишукані твори, що не втратили актуальності та попиту до нашого часу. Єдиний роман Емілі Бронте «Буремний перевал: Роман. Серія «Голоси Європи»» перегорнув нову сторінку романтичної прози, адже історія палкого кохання та помсти, що авторка поєднала з динамічним сюжетом у двох лініях: 1801-1802 та 1776-1801 змусять ваш подих затамуватись. Стара Англія з її мрійливими сюжетами та глибина людських почуттів знайшла неперевершене зображення у книзі англійської письменниці, єдиному творі середньої з талановитих сестер Бронте.

Пишучи про книги-дебюти, не можна не згадати історію, пригоди та сатиру якої оцінив увесь світ. Знайомтесь, Ярослав Гашек та його дебютний роман «Пригоди бравого вояка Швейка»! Усього доробок автора налічує майже півтори тисячі (!) творів, проте саме захоплюючі пригоди Йозефа Швейка, солдата, здатного вирішити будь-які труднощі, декілька поколінь не відпускають читачів, огортаючи гумором та відвертою сатирою. Швейк продає безпритульних собак, видаючи їх за породистих псів, його програє у карти командир та ще він примудрився потрапити в полон! Твір має історичне підґрунтя, адже багато описів та байок автор запозичив із власного військового життя.