«Колаборанти закінчилися – дотискають тих, хто залишився»: що творять російські окупанти на захоплених територіях

3 месяца назад 0

На тимчасово окупованій території України Росія продовжує насильницьку паспортизацію місцевих жителів, змушуючи їх набувати громадянство країни-агресора. У хід йдуть різні методи, а останнім часом окупанти почали діяти ще огидніше.
Докладніше про це – у матеріалі .

Агресор жорстко гне свою лінію Після "приєднання" до РФ частини території  Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської областей агресор робить все, щоб якомога більша кількість українців, які опинилися в окупації, звернулися по російське громадянство.

"Нам заявили, що так званий перехідний період і так був надто довгим, тому часу на вибір вже немає. Мовляв, якщо залишився, то ти або будеш громадянином РФ, або… ніким", – розповіла жителька окупованого  Мелітополя .

За її словами, на тій території  Запорізької області , яка перебуває під контролем Росії, загарбники найшвидше "обробили" людей похилого віку.

" Серед моїх сусідів першими пішли отримувати паспорти ті, кого залякали, що ті помруть і їх навіть не поховають – а це для людей похилого віку один із найголовніших страхів. Додатково "нова влада" барвисто брехала їм, що "Україна раз і назавжди позбавила їх пенсії", тому єдиний вихід – це російське громадянство. Я не можу звинувачувати їх, самотні старі залишилися віч-на-віч із бідою, а треба якось виживати – купувати продукти та ліки", – розповіла Олена.
Жінка усвідомлено залишилася в окупації, хоч Росію ненавидить усім серцем.

"У мене тут лежачий близький родич, у якого ще й дуже хворе серце.  Дорогу на свободу, яка може зайняти кілька діб, він просто не переживе , та й фінансово це неймовірно дорого. За всього мого бажання виїхати звідси поки що для нас неможливо", – каже вона.

Досі жінці вдається обходитися без набуття російського громадянства, проте з кожним днем стає важче. Олена працює віддалено в ІТ-сфері, отримує хорошу зарплату. Шляхом деяких маніпуляцій, про які вона не хоче розповідати, вдається її перевести в готівку на окупованій території.

А ось її близькій людині, яка прикута до ліжка, все-таки довелося отримати паспорт РФ.

"Ми могли б обійтися без пенсії, але без медичної допомоги – точно ніяк.  "Влада" прямо заявила, що місцеві жителі без російських паспортів не обслуговуватимуться . Говорили, що можуть прийняти тільки по швидкій, але і це виявилося брехнею – я знаю конкретні випадки. Тож ось такий вибір без вибору" , – поділилася жінка.
Також без паспорта країни-агресора неможливо здійснити жодних угод з нерухомістю. Багато хто виїхав з окупації і хотів би продати свій будинок чи квартиру, проте тепер це дуже важко зробити. Теоретично можна оформити довіреність на громадянина РФ, проте ніхто з опитаних колишніх жителів регіону не підтвердив, що в результаті все вийшло.

Ба більше, для цього все одно доведеться приїхати на окуповану територію, але мало хто з українців наважується на такий крок. Та й дістатися туди – ціла епопея, ще й не факт, що вийде.

"Доведеться пройти фільтрацію в московському "Шереметьєво", яка може зайняти кілька днів. ФСБвці старанно допитують, змушують заповнити велику анкету, перевіряють соцмережі, вміст гаджетів, пробивають за якимись своїми базами. І через найменшу підозру можуть відмовити у в'їзді до РФ на п'ять років. За цей час  твою квартиру визнають безхазяйним житлом і віддадуть якомусь окупанту . Замкнене коло",  – поділився наш співрозмовник, колишній мешканець  Мелітопольського району .

Також російські загарбники всіляко підганяли людей до отримання роспаспорта тим, що з 1 липня це можна буде зробити лише після іспитів з історії та російської мови. Однак у результаті продовжили "пільгову" спрощену процедуру до кінця 2024 року.

Ще один важіль впливу на мешканців окупованої частини і Херсонської, і Запорізької областей – діти .

"Якщо під час перевірки документів у тебе немає роспаспорта – починається терор. Окупанти можуть потягнути на допит, щоб з'ясувати, чи не "заукраїнець" ти. При цьому погрожують відібрати дітей. Для батьків це найстрашніше" , – поділилася з нами мешканка одного з населених пунктів  Херсонщини , що перебуває в окупації.

Ще важче вижити без паспорта РФ зараз на  підконтрольній Росії частині Донбасу . Регіон, що зіткнувся з гібридною агресією ще навесні 2014 року, рік у рік дедалі глибше занурювався в "русскій мір".

"За десять років окупації більшість місцевих жителів, які тут залишилися, вже не асоціюють себе з Україною. Звісно, я не можу говорити, що всі поголовно, але те, що бачу навколо, мене дуже засмучує. Однак є й ті, хто досі тримається. Питання – у пенсіях і медичній допомозі, а люди в такому віці мають цілий букет болячок.  Але вони залишилися українцями, це я точно знаю. І досі палко моляться за захисників України, серед яких їхні зять і онук " , – поділилася з OBOZ.UA мешканка окупованої  Макіївки .А за словами молодого донеччанина, який ще до повномасштабного вторгнення вимушено повернувся з Дніпра до рідного міста (серйозно захворіла мати) і потім уже не зміг виїхати,  зараз окупаційна влада "закручує гайки" .

"Колаборанти, які спочатку топили за Росію, давно отримали російські паспорти. Тепер дотискають тих українців, хто залишився в окупації, але так і не отримав громадянство РФ.  Мого друга просто на вулиці змусили спалити український паспорт і зняли це на відео . Пригрозили злити це в мережу, якщо протягом трьох днів він не почне оформлення Тут розмова коротка, могли одразу відбити нирки та кинути "на підвал", – розповів мешканець окупованого  Донецька .

За його словами, будь-хто, хто досі не отримав російського громадянства, там за замовчанням сприймається як ворог.

Розмріялися про Харківщину Росія не лише проводить насильницьку паспортизацію на окупованій території. Останнім часом ворог ще й активізував агітацію мешканців  Харкова та області оформляти паспорти та переїжджати до РФ, незважаючи на те, що сил для наступу на місто окупанти не мають.

У  кажуть, що такими повідомленнями  російська пропаганда хоче створити враження, що на Харківщині є попит на оформлення громадянства держави-агресора . Хоча навіть дані щодо тимчасово окупованих територіях (ТОТ) в інших регіонах свідчать, що місцеве населення прагне уникнути одержання паспорта Росії, а охочим переїхати до РФ доводиться переживати знущання та приниження у фільтраційних таборах.

"Також ворог на тлі масованих обстрілів намагається створити ілюзію турботи про населення Харківщини та готовність "прийняти їх у лоно росії". Крім того, просувається наратив про те, що "українці та росіяни – один народ", яким Росія виправдовує агресію проти України", – додали у Центрі. Тому, звичайно, вкрай важливо не піддаватися маніпуляціям ворога.