Коли Херсон стане прозорим та відкритим?

7 лет назад 0

Міжнародна дослідницька організація Transparency International спільно з Інститутом політичної освіти проаналізували міста України на прозорість та відкритість. Згідно рейтингу, найвідкритішими містами країни є Львів, Кропивницький та Івано-Франківськ.

"Експерти дослідили 100 найбільших міст України. За рівнем прозорості Львів набрав 59,7 балів зі 100; Кропивницький 55,96 балів; Івано-Франківськ — 54,2", — цитує слова виконавчого директора Transparency International Україна Ярослава Юрчишина "Укрінформ".

Як стало відомо, до п'ятірки лідерів також увійшли Київ і Миколаїв. Утім, за словами Юрчишина, навіть лідери набрали менше 60 балів зі 100 можливих, "і це сумно".

Також повідомляється, що внизу рейтингу опинилися Дніпро та Полтава, які набрали менше 30 балів. Як пояснив Юрчишин, низькі бали означають, що в цілому прозорість міст України залишає бажати кращого.

Херсон пасе задніх у наданні інформації про роботу органів місцевої влади та у житловій політиці.

Дослідження проводили у червні 2017. Міста порівнювали за 91 показником. Зокрема, бралася до уваги інформація про роботу органів місцевої влади, доступ та участь, закупівлі, дані про житлову політику, бюджетування та контракти, гранти, виділення фінансів, соціальні послуги, освіту тощо.

Зауважимо, що поки в Україні відбувається процес децентралізації, дедалі більше фінансових ресурсів йде у регіони. Якщо не збільшити рівень підзвітності на локальному рівні, є великі ризики збільшення там корупції.

"Тому за допомогою громадських ініціатив ми сподіваємося значно підвищити прозорість міст", — зауважив Юрчишин.