Комітет ВР з нацбезпеки проаналізує операцію в Кринках

2 месяца назад 0

Комітет Верховної ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки розгляне, чи доцільна була військова операція ЗСУ в Кринках, що на лівому березі Херсонської області.
Про це повідомила членкиня комітету Соломія Бобровська в ефірі "Радіо Свобода".

"Дуже б хотілося зрозуміти ефективність, зусилля, втрати, доречність… і що вона (операція) показала" , — сказала депутатка.
Рішення про бойові дії біля Кринок ухвалювали не одноосібно тим чи іншим комбригом чи командувачем. Рішення ухвалювали на Ставці головнокомандувача, до нього мають стосунок низка людей з військового командування, серед яких і президент Зеленський, додала Бобровська.

"Планувати такі операції в принципі складно, навіть якби було достатньо сил та засобів. Які мотиви взагалі вкладалися в цю операцію? Коли явно було видно, що нема чим форсувати, чим рухатися. Це окреме складне питання, воно саме політичне" , — прокоментував справу Іван Киричевський, експерт військового порталу Defense Express.
Навіть у Росії навряд би знайшовся генерал, який би наважився без відповідного забезпечення вести таку операцію, якщо нема політичного тиску, сказав Киричевський, хоча росіяни і не дуже бережуть людський ресурс.

Експерт не став давати оцінку, чи була військова потреба в операції в Кринках — зокрема й через повагу до тих бійців ЗСУ, які там загинули.

Що відомо про відхід з Кринок на Херсонщині 16 липня поінформоване джерело в Силах оборони повідомило Суспільному, що ЗСУ відійшли від села Кринки, що на лівобережжі Дніпра Херсонської області. За словами військових, на цьому напрямку, це відбулось ще кілька тижнів тому. ЗСУ утримували плацдарм на лівобережжі Дніпра у Херсонській області з осені 2023 року.

У період з жовтня 2023-го по кінець червня 2024-го в Кринках зникли безвісти 788 бійців Збройних сил України. Таку цифру назвали в поліції журналістам "Слідство.Інфо". Водночас меншою є кількість загиблих військових, яких вдалося вивезти й поховати — 262.