Контроль за благоустроєм і парковками чи «своя» охорона влади?

3 года назад 0

На останньому засіданні сесії Херсонської міськради 11 серпня депутати проголосували за виділення 1 мільйона гривень комунальному підприємству «Муніципальна варта». Як зазначили в прес-службі мерії, ці гроші нещодавно створене КП отримало в якості фінансової підтримки.

Про необхідність створення «Муніципальної варти» в міськраді почали говорити ще кілька років тому. Проте деяким депутатам минулої каденції було невтямки, навіщо Херсону це підприємство потрібне. До того ж голосування за створення КП декілька разів «провалювалось» через численні зауваження до проекту його статуту. Однак уже теперішня каденція таки втілила в життя наміри своїх попередників і дала зелене світло «Муніципальній варті».

ЧИМ ЗАЙМАЄТЬСЯ «ВАРТА»? Рішення міськради про створення нового КП датоване 2 квітня 2021 року. Тоді ж затвердили й статут підприємства, в якому серед іншого перераховані його функції. Так, серед обов’язків, покладених на КП, – захист майна; забезпечення прав i законних інтересів підприємців, фізичних ociб, державної влади, органів місцевого самоврядування, установ і закладів; контроль за благоустроєм міської територіальної громади; охорона громадського порядку; організація паркування автотранспорту.

Тобто сфера діяльності дуже різноманітна – починаючи «з благоустрою (контролю за чистотою вулиць, скверів, прибудинкових територій і громадського порядку)», закінчуючи «охороною прав, свобод i законних інтересів громадян, запобіганням проявам сепаратизму та посягання на територіальну цілісність Херсонської ТГ».

Зазначимо, що співробітники КП можуть видавати приписи щодо усунення виявлених правопорушень законодавства в сфері благоустрою, а також складати протоколи за адмінправопорушення. До того ж, «вартові» мають право проводити відкриту фото- та відеозйомку.

Якщо зі сферою благоустрою все більш-менш зрозуміло, то в плані охоронної діяльності цього КП є кілька питань. Так, «Муніципальній варті» надається право «не допускати проникнення осіб і затримувати тих, хто намагається проникнути (проник) на об’єкт охорони або залишити його, порушуючи встановлені правила, з повідомленням про це поліції». А також право застосовувати засоби фізичного впливу та спеціальні засоби відповідно до Закону «Проохоронну  діяльність». Відмітимо, що, згідно з додатком до постанови Кабміну від 2013 року № 97, спецзасобами, які використовують суб’єкти охоронної діяльності, є: бронежилети, захисні каски, газові балончики та газові пістолети, гумові кийки, пластикові наручники.

Що мається на увазі під об’єктом охорони – неясно. Як, власне, й те, на що саме буде витрачена нещодавня фінансова підтримка з міського бюджету. І мабуть, мільйоном гривень спонсорування нового КП, із часу його створення в квітні цього року, не обійшлося… Та поки що на вулицях Херсона представників муніципальної варти як помічників інших міських служб помічено не було.

ЯК У ІНШИХ МІСТАХ? В Україні немає спеціального закону, який би повністю регламентував роботу муніципальних варт. Відповідний законопроект «Про муніципальну варту» зареєстрували в 2015 році, проте він так і не був прийнятий. Однак це не заважає багатьом українським містам створювати подібні формування. Діяльність таких КП регулюється набором інших законів, наприклад, «Про місцеве самоврядування», «Про охоронну діяльність», «Про благоустрій населених пунктів».

Серед міст, у яких є схоже комунальне підприємство, – Дніпро. Як розповіла знайома автора цих рядків, дніпровські муніципальні інспектори зокрема активно слідкують за паркуванням у місті. За її словами, інспектори фотографують автомобілі, припарковані в неналежних місцях, а потім власникам авто приходять штрафи, що допомагає наповнювати бюджет. Зокрема в 2019 році інспектори виписали 78 тис. штрафів і поповнили бюджет Дніпра на 10 млн гривень.

Та в мережі Інтернет можна знайти й негативні новини про роботу муніципальних варт. Відмітимо, що свого часу експерти висловлювали побоювання щодо ризиків створення локальних «армій» під контролем мерів замість охоронців порядку та контролерів благоустрою, якою й має бути «Муніципальна варта». Наприклад, у 2018 році в Одесі два співробітники варти побили кийками журналістів і бризкали їм в обличчя сльозогінним газом, коли ті проводили зйомки конфлікту між представниками варти та адвокатської компанії на паркувальному майданчику. В тому ж році в Харкові територіальне управління Антимонопольного комітету оштрафувало «Муніципальну варту» за змову з іншим приватним підприємством, яке дозволило комунальній структурі перемогти в тендері з охорони ліфтів. Харківська варта неодноразово за наказом мера блокувала будівлю міськради, не допускаючи туди активістів, повідомляє сайт «Асоціації юридичних клінік України».

Ще один скандал розгорівся цього року між СБУ та «Муніципальною вартою» Києва. В червні Служба безпеки України провела обшуки на одній із баз київської варти. В результаті СБУ відкрила кримінальне провадження за незаконне поводження зі зброєю, повідомляє «Громадське». На переконання правоохоронців, представники київської «Муніципальної варти» організували на території колишнього дитячого табору незаконний полігон і проводили там стрільби з використанням незареєстрованої вогнепальної зброї. Під час обшуків правоохоронці вилучили гранатомет, корпуси гранат, набої, мисливську нарізну зброю, тротил. У свою чергу, керівник варти Києва заявив, що вся вилучена стрілецька зброя зареєстрована, а територію табору вони охороняли та намагались облаштувати.

До речі, контролюючі органи, типу муніципальної варти, існують і в інших країнах. Позитивний у цьому плані досвід у країнах Балтії, в Польщі, Австрії, Німеччині, Чехії. Там «вартові» розвантажують поліцію, займаючись дрібними правопорушеннями, а нацполіція розслідує більш серйозні справи. Таких результатів удалось домогтися завдяки тому, що муніципальна поліція там – незалежний орган, а не політичний інструмент у руках місцевих еліт.

Дарина ЛАПІНА, Гривна