Курортний сезон із безлюдними пляжами на Херсонщині

3 года назад 0

Провальним виявився початок курортного сезону на чорноморському узбережжі Херсонщини. Через тривалі дощі та нетипові для літа холоди відпочивальники масово відклали виїзд у відпустку та перенесли бронювання номерів у оздоровницях на другу половину місяця, як мінімум. Тож кафе і пляжі у прибережних селах та містечках досі залишаються порожніми.

«У неділю, 6 червня, купався на комунальному пляжі. У три години дня був там сам-один, хоча вода прогрілася непогано – до двадцяти градусів Цельсію. Та відпочивальники у нас орієнтуються не на температуру води, а на температуру повітря. Вона, на жаль, не відповідає їх запитам, — каже міський голова Скадовська Олександр Яковлєв. – Зараз гостей у місті мало, тому будемо намагатися їх привабити. Для цього з червня відкриваємо «сезон фестивалів».

Скадовськ є дитячим курортом національного значення. Відтак, путівки до тутешніх дитячих оздоровниць купують, навіть попри негаразди з погодою. Хоча вдалим такий старт назвати також не можна.

— На першу цьогорічну зміну продали близько сотні путівок на чотириста місць. Приїхали, переважно, школярі з Києва, Дніпра, Харкова та Херсона. Звісно, за нашими мірками, їх дуже мало – єдина втіха, що на другу зміну, з 17 червня, заявок нині маємо втричі більше, — розповів директор найбільшого у краї оздоровчого табору «Бригантина» Сергій Куликовський.

Нікуди не поділися у нинішньому курортному сезоні й карантинні обмеження. Згідно із приписами, кількість дітей у загонах скоротили з 30-40 до 15-20, купили безконтактні термометри для температурного скрінінгу, в номери розселяють не більше чотирьох хлопців та дівчат. Зросли й витрати на утримання оздоровниці. А якщо врахувати стрибок цін на харчі й пальне, зростання мінімальних зарплат та «комуналки», подорожчання путівок у дитячих оздоровницях Херсонщини стало просто невідворотним. У «Бригантині», скажімо, двотижнева зміна з п’ятиразовим харчуванням коштуватиме від дванадцяти тисяч гривень, що на десять відсотків дорожче від минулого року.

Отакий курортний сезон-2021.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

Новий День