Марш у вишиванках, показ герданів і національного одягу: як в Одесі та Херсоні відсвяткували День вишиванки

4 месяца назад 0

Ілюстративний скріншот: uatv.ua
Студенти в Одесі пройшлися вулицями міста у вишиванках, а в Херсоні влаштували справжній показ національних прикрас та одягу сьогодні, 16 травня, у День вишиванки, повідомляє .

Змінили форму на автентичний одяг і пройшлися маршем Одесою. Так курсанти університету внутрішніх справ відзначили День української вишиванки. Її вдягнули понад сто курсантів і організували невеличкий флешмоб біля одеського пам’ятника Тарасу Шевченку. Юнаки та дівчата розгорнули український прапор і заспівали національний гімн.

Організатори кажуть, що ініціатива провести марш виходила від студентів, його задум — показати патріотичний настрій майбутніх правоохоронців. Марш замінив традиційну велику ходу у вишиванках, яку цього року скасували з міркувань безпеки.

“Я дуже люблю вишиванки й можу носити їх просто, у щоденному житті. Це наша культура, наше коріння, і я вважаю, що треба робити все, щоб усі знали, що в нас є такі гарні речі”,  — сказала студентка Олександра.
День вишиванки відсвяткували й у прифронтовому Херсоні. Показ національного одягу місцевих майстрів та автентичних прикрас, герданів, відбувся в одному з міських бомбосховищ. На виставці були зібрані роботи вишивальниць з усієї України, зокрема й переселенців із захопленої російськими окупантами території Херсонської області.

“Пройшов показ моєї колекції “Квіти вільної України”. Це вже був дев’ятий показ в Україні, у різних містах він пройшов. Тож я дуже рада, що мої покази отримали такий успіх. Мета моєї колекції — просто надихнути. Надихнути жінок. Надихнути, щоб вони не втратили почуття прекрасного”,  — зазначила дизайнерка прикрас Ольга Солярчук.
Вишиті вручну обереги незабаром відправлять військовослужбовцям на фронт.

“День вишиванки — це велике свято. Попри те, що ми перебуваємо в дуже страшних умовах, наші херсонці непереможні люди, а наші жінки не зломлені. Ягідка на шевроні, яку я сьогодні подарую морпіхам України, зроблена власноруч. Оберіг “Бойовий гусак” поїде зі мною на Запорізький напрямок фронту. І я візьму янголят, їх буде багато. Вишивка — це не просто прикраса, це й оберіг, і захист”, — пояснила волонтерка, заслужена діячка мистецтв України Тетяна Князєва.