Медицина у Херсоні в епіцентрі змін або Медична реформа у Херсоні: виграли всі

4 года назад 0

За останніх півтора року медреформа кардинально змінила систему охорони здоров’я у Херсоні. Як самі херсонці оцінюють зміни у медицині ми розпитали пацієнтів, лікарів, керівників медичних закладів міста. 

Лікар, який мене знає

«Я задоволена інститутом «сімейних лікарів». Мій лікар знає все про мій стан здоров’я, ставиться до мене уважніше і приділяє більше часу. Одночасно він є лікарем для усієї сім’ї і навіть для моєї 4-річної донечки Аліси.  Знаючи хвороби батьків, прогнозує, на що звернути увагу, допомагаючи дитині . До того ж він завжди на зв’язку, коли треба порадитися», —  розповідає Аліна Павлова, 30-річна мешканка Херсону, яка підписала декларацію з сімейним лікарем ще у 2018 році.

Сьогодні у Херсоні більше 273 000 містян обрали свого лікаря та підписали з ним декларацію. Це – 83% населення міста. Серед підписаних декларацій 161 684 з сімейними лікарями, 68 471 з терапевтами, 43 586 з педіатрами. 

Зарплати лікарів зросли в 2-3 рази

Медична реформа зумовила нову модель фінансування медзакладів «гроші йдуть за пацієнтом». Держава почала платити медичним закладам та лікарям за надання конкретних медичних послуг конкретному пацієнту. І відтепер рішення про рівень заробітної плати сімейного лікаря приймає медичний колектив зважаючи на кількість підписаних з лікарем декларацій та рівень доходу, який сімейний лікар приносить медичному закладу.

« Взагалі, надання медичної допомоги на засадах сімейної медицини у місті Херсоні розпочалося ще у 2001 році. Лікар обслуговав всю родину за територіальним принципом. Однак медична реформа 2018 року дала пацієнтові можливість самостійно обирати сімейного лікаря, якому він довіряє та підписувати з ним декларацію. Це велика відповідальність для лікаря. По-перше, він має бути відповідальним, чуйним, уважним, професіоналом своєї справи. Якщо ж лікар не відповідає цим критеріям, то пацієнт має право відмовитися від лікаря. По-друге, сімейний лікар у розумінні медичної реформи бере на себе 85% обсягу меддопомоги. Сімейний лікар – це педіатр, терапевт, а також частково невропатолог, кардіолог, травматолог, лор, офтальмолог. Сьогодні в нашій поліклініці кожен лікар має 1 800 підписаних з пацієнтами декларацій і дійсно одержую за свою роботу у 2 рази більшу плату у порівнянні з тим, як було до реформи», – розповідає Волкова Ольга, сімейний лікар, завідуюча поліклінікою № 3 комунального некомерційного підприємства «Херсонська міська клінічна лікарня ім. Є.Є. Карабелеша».

Сервіс для пацієнта, комфорт для лікаря, аналітика для держави

Сервіс. Херсон – одне із перших міст України, яке впроваджує проєкт «медицина у смартфоні». Поступово всі медичні заклади підключаються до системи «Агенція здоров’я», перетворюючи одержання медичних послуг на сервіс. Зникли сумнозвісні черги у коридорах лікарень. Черги стали електронними. Містяни записуються на прийом у зручний для себе час в режимі онлайн, приходять на визначену годину і не чекають у фізичній черзі. 

Комфорт. Про комфорт лікарів теж не забули. Лікарі користується автоматизованою системою обліку медичних послуг та управління медичною інформацією в електронному форматі. Це означає, що лікарі завжди мають доступ до медичної інформації своїх пацієнтів зі свого робочого комп’ютера. Отже, разом з чергами у коридорах з життя херсонців зникають паперові медичні картки, які раз у раз губляться в реєстратурах або забуваються вдома.

Аналітика. Автоматизована система обліку медичних послуг дає можливість одержати важливі аналітичні дані, на основі яких прийматимуть рішення про профілактичні заходи у місті, фінансові та технічні потреби лікарень.

59 аптек міста видають ліки безкоштовно за електронним рецептом

Кардіопрепарати, ліки для людей, що страждають на цукровий діабет або бронхіальну астму доступні херсонцям безкоштовно за програмою «Доступні ліки».

Процедура отримання ліків надзвичайно проста: сімейний лікар виписує електронний рецепт, який пацієнт отримує на свій мобільний телефон у вигляді коду підтвердження і номеру рецепту. Код підтвердження і номер рецепту – все, що треба знати, щоб одержати ліки в будь-якій з 59 аптек міста з наліпкою «Доступні ліки» на дверях. 

За 8 місяців у Херсоні було виписано 85 000 рецептів, 90,5% з яких були погашені – тобто пацієнти отримали свої ліки. 

Сучасне медичне та діагностичне обладнання 

Реформа децентралізації уможливила об’єднання зусиль районів області, об'єднаних територіальних громад, обласного та державного бюджетів для закупівлі сучасного медичного обладнання:

  • Оновлення техніки Херсонського обласного онкологічного диспансеру: «Сьогодні ми маємо високотехнологічне та високоспеціалізоване обладнання, що складається з багатьох компонентів. В лютому місяці 2019 року була затверджена обласна програма боротьби з онкологічними захворюваннями. Відповідно до цієї програми передбачається створення Південного центра радіаційної терапії на базі Херсонського обласного онкологічного диспансеру. В цьому центрі заплановано оснащення сучасним обладнанням для променевої діагностики і променевої терапії, яке дозволить проводити променеву терапію не лише для мешканців Херсонської області й тих областей, які знаходяться поруч, в першу чергу – це Миколаївська область. Наприкінці грудня 2018 року було закуплено перший на півдні України медичний лінійний прискорювач вартістю 41.8 млн грн, а в 2019 році було закуплено комп’ютерний томограф для топометричного планування лікування на цьому лінійному прискорювачу вартістю 25.9 млн грн. На теперішній час вводиться в експлуатацію лінійний прискорювач, відбувається налаштування всієї техніки для того, щоб вона працювала точно. А наприкінці січня розпочинається монтаж комп’ютерного томографа. Крім цього паралельно проходить навчання працівників роботи на цьому обладнанні. Це велика спільна перемога і впевнений крок у майбутнє, де радіологічна допомога світового рівня доступна кожному мешканцю Херсонської області», – зазначила Ірина Сокур, директор комунального некомерційного підприємства «Херсонський обласний онкологічний диспансер Херсонської обласної ради». 
  • Закуплено необхідне медичне обладнання для клінічної лікарні ім. О.С. Лучанського: «Завдяки реформі децентралізації ми мали можливість закупити гематологічні та біохімічні аналізатори для проведення високоточних аналізів. Також для обслуговування потреб населення району придбано два автомобілі. Серед важливих змін і комп’ютеризація лікарні та покращення інтернет зв’язку, що прискорило роботу техніки», — про покращення, впроваджені реформою, розповів Ларіонов Володимир, головний лікар лікарні.

«Я думаю, що медична реформа робить медицину комфортним сервісом. Для молоді – це можливість проходити превентивну діагностику, медогляд. Багато людей цього не роблять лише тому, що не хочуть стояти у вічних чергах або за талоном, або до лікаря, або на обстеження. Для містян літнього віку – це можливість стежити за станом здоров’я разом з лікарем, який знає їх не один рік, та приймати необхідні медикаменти, оплачені державою», —  резюмує Аліна Павлова. 

Безкоштовні медпрепарати, прийом лікаря без черг та краща, сучасніша діагностика. За словами херсонців, зміни у медицині відчули і пацієнти, і лікарі, і громада міста.