Мельпомена 2018 у Херсоні: що до чого?

6 лет назад 0

У Херсонському обласному академічному музично-драматичному театрі ім. М. Куліша розповіли таємниці цьогорічного театр-фесту. «Мельпомена Таврії» стартує 17 травня з традиційної карнавальної ходи у Херсоні. Цьогорічний фестиваль ювілейний, 20-й за рахунком, тож організатори задумали так, щоб цифра ця була не лише у назві заходу. Глядачам обіцяють 20(!) фестивальних майданчиків. До традиційних — кількох сцен театру ім. М. Куліша, GREEN ЗОНИ, «Чумацької криниці» — додадуться палац молоді та студентів, URBAN CAD, Набережна, вул. Суворова і навіть один із храмів Херсона. Але це ще не все — цього року «Мельпомена» розширює географію і відбуватиметься одночасно у двох регіонах: на Херсонщині та Миколаївщині, а значить, перелік локацій поповниться сценами у сусідньому регіоні.

Свою участь у фестивалі вже підтвердили театри 12 країн (Туреччина, Німеччина, Угорщина, Польща, Ізраїль, Молдова, Португалія, Білорусь, Вірменія, Грузія, Литва, Україна). Розпочнеться «Мельпомена Таврії» зі світової прем’єри — спільного проекту херсонського і штутгардського театрів. Вистава «ХЕРСОН 1918—2018» зроблена на основі історії однієї херсонської родини, яка пережила революційні події. Працюють над спектаклем відомий драматург Максим Курочкін та режисер Андрій Май. Проект фінансує Інститут Гете, херсонська ж сторона, за умовами контракту, розміщує чотирьох акторів німецького театру. Над проектом два театри працюють вже два місяці, зараз повним ходом йдуть репетиції.

— У проекті задіяна половина акторів із штутгардського театру, половина з нашого. Були в нас вже з Німеччини актори, режисер і драматург, працювали з нашим сегментом. Буквально сьогодні знову прилітають двоє акторів зі штутгардського театру, а вже в квітні наші троє акторів полетять у Штутгард, де працюватимуть два тижні. З’їжджаються ж усі перед «Мельпоменою», вже на прем’єру «ХЕРСОН 1918—2018», — розповів генеральний директор театру Олександр Книга.

Глядачів на прем’єрі  буде небагато, позаяк йдеться про сцену під сценою, де  максимум 150—200 місць. Але за умовами контракту виставу покажуть кілька разів. А вже у червні херсонські актори  відлітають у Штутгард, який теж побачить «ХЕРСОН 1918—2018».

Традиційно у фестивалі візьмуть участь відомі драматурги. Цьогоріч на «Мельпомену Таврії» збираються Юрій Андрухович, Олександр Ірванець, Андрій Курейчик, Олександр Мардань, Неда Неждана, Наталя Ворожбит. Буде у Херсоні і режисер № 1 у Туреччині  Тунжер Джюдженоглу, який є автором п’єси «Лавина». Твір зараз дуже популярний у Європі, і драматург відвідує всі прем’єри за своєю п’єсою. До Херсона «Лавину» везуть Луганський театр, що нині базується у Сєверодонецьку, і литовський режисер Ліна Зайкаускас, який давно мріяв взяти участь у «Мельпомені Таврії».

Одна з найбільш багатообіцяючих прем’єр цьогорічного театр-фесту — «Кайдашева сім’я» Сергія Павлюка. Схоже, своєму стилю режисер не зраджує і збирається осучаснити класику, щоправда, більше про виставу не відомо нічого, у театрі зберігають інтригу.

Крім акторів з театрів різних країн, до Херсона прибудуть і директори низки міжнародних фестивалів. «Мельпомена Таврії» — не лише територія для творчості, по суті це великий форум представників мистецьких кіл.

«Директорів фестивалів ми запрошуємо з тим, щоб вони подивилися український сегмент і щоб тут зав’язалися певні зв’язки, тому що фестиваль — це платформа для співпраці, для знайомства», — додав Олександр Книга.

                                                                                                Источник