Миколаївські екоактивісти перекопують дороги, які ведуть до стихійних сміттєзвалищ

3 года назад 0

Миколаївські екоактивісти почали перекопувати дороги, які ведуть до стихійних сміттєзвалищ. Станом на 10 липня, в’їзд на стихійне звалище з боку Херсона вже перекрито. У планах ? дорога з боку Баштанки. Про це в ефірі Українського радіо Миколаїв розповів ініціатор акції, голова громадської організації "Ми можемо більше" Роман Буров.

Зі слів Романа Бурова, він багато подорожує Україною і бачив, в якому стані перебувають в’їзди в інші обласні центри.

"Харків, Вінниця…всюди красиво. У нас просто жах. Зараз під травою не видно всього того, що робиться на узбіччях, але там дуже багато сміття. Я вирішив взяти під свою громадську відповідальність один в’їзд з боку Херсона і продемонструвати, що зміни можливі. Навіть одна людина може щось зробити", ? розповів Роман Буров.

Після розголосу у соціальних мережах до Романа почали долучатися небайдужі миколаївці. Допомогла і місцева влада. Адміністрації Інгульського району Миколаєва посприяла у виділенні екскаватора.

Перший заступник голови Інгульської адміністрації Антон Ужва розповів, що адміністрація постійно проводить рейдові виходи для перевірки укладання договорів на вивіз сміття. Це більше стосується приватного сектора. Якщо немає таких договорів, складаються протоколи.

Проводяться тендери на вивезення сміття зі стихійних звалищ. Чиновники співпрацюють з патрульною поліцією для реагування на несанкціонований вивіз сміття.

Зі слів екоактивістки Тіни Тіори, і волонтери, і громадськість має долучитися до боротьби за чисте довкілля.

"Як ми можемо скинути вирішення усіх питань на владу? Це наша спільна проблема. За моїми плечима троє дітей і я хочу, щоб вони жили у чистому місті" , ? сказала Тіна Тіора.

Координаторка ГО "Місто Сонця" Наталія Ришкова розповіла, що відповідальними за організацію вивозу сміття є органи місцевого самоврядування ? департамент ЖКГ та адміністрації районів, а будівельні відходи мають вивозити забудовники. Про це йдеться у правилах благоустрою та санітарного утримання територій, які у Миколаєві затвердили 2014 року.

"Але люди часто економлять, вивозять сміття не на полігон, де треба платити, а куди їм зручно. Треба фіксувати подібні факти на фото та відео і звертатися із заявами до поліції. Причина в тому, що правила недосконалі. Їх треба переглянути, аби вони справді запрацювали ", ? сказала Наталія Ришкова.

За словами Романа Бурова, треба починати жити за принципами безвідходності, вчитися сортувати сміття, долучати до цього дітей. Таким чином менталітет людей поступово змінюється.

Суспільне Миколаїв