Мобілізація пенсіонерів: кого з чоловіків можуть призвати на службу до ЗСУ

1 месяц назад 0

В Україні можуть мобілізувати чоловіків з 18 до 60 років. Призову підлягають військові пенсіонери, які мають певні спеціальності.
Йдеться про громадян, які вийшли на заслужений відпочинок раніше граничного віку у 60 років. Вони цілком підпадають під мобілізацію, якщо відповідають вимогам за віком та станом здоров'я. Причому наявний пенсійний статус не звільняє від призову.
Усі військові пенсіонери знаходяться на обліку. За законом, їх мають право призвати за своєю військово-обліковою спеціальністю на посаду, згідно з військовим званням. Йдеться про українців, які пішли на пенсію після служби у Національній поліції, Міністерстві оборони тощо.
Не підлягають мобілізації пенсіонери:

  • від 60 років;
  • з інвалідністю;
  • які доглядають за родичами, які мають інвалідність;
  • які вийшли на пенсію до досягнення 60-річного віку через проблеми зі здоров'ям, які звільняють від призову.

У Раді обговорюють зниження мобілізаційного віку У червні член парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Юрій Здебський зазначив, люди похилого віку менш корисні на фронті, ніж молоді українці. Він з колегами обговорив питання неефективності мобілізованих військовослужбовців віком 50+.  

На думку народних обранців, чоловіки 50-60 років були б більш корисними у відновленні вітчизняної економіки, аніж на фронті. Проте поки законодавчих ініціатив щодо запровадження змін немає.
"Ми слухаємо військових і стараємося знайти компроміс, який би дав результати",  — наголосив Здебський.
Нагадаємо, що новий закон від 18 травня 2024 року зменшив призовний вік для чоловіків з 27 до 25 років.