МОЗ назвало послуги, які можна безоплатно отримувати у сімейного лікаря

6 лет назад 0

Від 1 липня в Україні починає діяти черговий етап медреформи. Кожен українець мав укласти угоду зі своїм лікарем.

Тепер існує новий перелік первинної медичної допомоги. Міністерство охорони здоров'я підготувало картинки з послугами, які безоплатно можна отримувати в лікарнях.

Педіатри, сімейні лікарі та терапевти спостерігатимуть за нашим здоров'ям чи здоров'ям нашої дитини і будуть лікувати хвороби, травми, отруєння. А за потреби вони зможуть виписувати направлення до фахівця вторинної чи третинної допомоги – лора, ендокринолога, хірурга, чи консультуватися з ними.

Ваш лікар буде виписувати рецепти на ліки.

До первинної меддопомоги також входять наступні аналізи і дослідження.

Інші дослідження та аналізи можна буде отримувати в закладах спеціалізованої допомоги за направленням вашого лікаря.

Новий порядок надання первинної медичної допомоги передбачає профілактичні огляди та аналізи для груп ризику семи захворювань.

Ваш лікар повинен вчасно виявляти ризики для здоров'я, консультувати, як поступово звільнитись від пагубних звичок, де знайти додаткову допомогу і як перейти до здорового спосібу життя.

Сімейний лікар або терапевт може спостерігати за вагітністю і вести її до 12 тижнів. За необхідності він буде скеровувати жінку до акушера-гінеколога. Також лікар повинен інформувати родичів вагітної, як вести себе при наближенні пологів.

Також педіатр або сімейний лікар проводитиме планові обов'язкові огляди після народження дитини: 10 оглядів лікаря і 6 оглядів медсестри у перший рік, 2 огляди в два роки і 1 огляд у три роки.

Лікар буде слідкувати за вакцинацією вашої дитини і вас за календарем щеплень. Держава буде надавати безоплатні вакцини проти туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, кору, гепатиту В, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту.

Невідкладну допомогу при гострих станах і раптовому погіршенні стану здоров'я надаватиме медзаклад.

До обов'язків лікаря первинки також належить спостереження та оцінка стану важкохворого пацієнта, виписування рецептів для лікування больового синдрому.

У вашого лікаря можна буде отримати потрібну довідку, листок непрацездатності, направлення для проходження медико-соціальної експертизи тощо.

Лікар самостійно визначатиме необхідність візиту до пацієнта додому, залежно від медичних показів. Також він буде консультувати підлеглого по телефону, або ж викликати екстрену допомогу.