На Херсонщині чиновники знову підвели освітян — новости херсона

3 года назад 0

Обласні чиновники на Херсонщині ніколи не пропускають нагоди всмак потеревенити про свою підтримку аграрної науки в аграрному краї. От тільки ця «підтримка» для освітян чомусь вилазить боком. Так сталося і в Каховському агротехнологічному фаховому коледжі, де опановують ази професій агронома, технологів з виробництва продукції тваринництва та переробки рослинницької продукції, ветеринара понад три сотні студентів.
У 2019 році цей заклад у селі Коробки перейшов на фінансування з обласного бюджету, і почалося: у 2020-му його потреба в коштах складала 19 мільйонів гривень, а виділили тільки 13,7 мільйона. На зарплати, стипендії, енергоносії вистачає, на все інше — будьте ласкаві заробляти самотужки. І заробляють: навчальна ферма з кількома десятками коней, овець, корів постачає на продаж молоко та м’ясо. З приватною фірмою уклали інвестиційний договір про використання 750 гектарів землі (з них 300 на зрошенні), і та справно сплачує по 2 тисячі гривень за гектар на рік. Заразом виходить під 2 мільйони гривень, але дефіциту бюджетного фінансування більш як у 5 мільйонів гривень така сума, зрозуміло, не покриває. А тут ще й інспектори Держслужби з надзвичайних ситуацій почали бити на сполох: згадали, що тут немає системи автономної протипожежної сигналізації.
Її встановлення та виправлення інших недоліків, вказаних у акті Головного управління ДС НС Херсонщини, коштувало б понад 5 мільйонів гривень. Керівництво коледжу кілька разів зверталося до обласного управління освіти і науки з клопотанням виділити ці кошти. Та письмових відповідей не отримали жодного разу, а телефоном відповідь була стандартна — «нема грошей». Працівники коледжу написали листа про свої негаразди до народного депутата України Володимира Іванова, але й того наче заціпило. Натомість обласне управління освіти і науки 22 серпня своїм наказом оголосило директору Каховського агротехнологічного фахового коледжу догану (тоді як той був у відпустці, що саме по собі незаконно). Формально за «неналежне виконання посадових обов’язків в частині забезпечення належної діяльності закладів освіти», а насправді — аби не був таким набридливим.
Зрештою, перекладання вини з хворої голови на здорову закінчилося тим, що «надзвичайники» подали до Херсонського окружного адміністративного суду позов на коледж. І той просто заборонив «подальшу експлуатацію будівель, приміщень і території» навчального закладу до встановлення сигналізації та виправлення інших недоліків, вказаних у акті перевірки (нині це рішення не набрало законної сили, оскільки оскаржується у апеляційній інстанції).
Гадаєте, після цього в ОДА схаменулися й негайно відшукали кошти? І не мрійте: єдиною публічною реакцією був виступ на селекторній нараді в. о. начальника управління освіти і науки ОДА Ніни Левенець, котра скрушно повідомила: коледж розпочати навчальний рік, мовляв, не готовий — єдиний в області. Та хто ж у цьому винен? Авжеж не пані Левенець і не губернатор пан Козир, а «стрілочники» в Коробках. Це так зручно — списувати наслідки власної бездіяльності на педагогів, котрі виживають від зарплати до зарплати і не можуть відстояти свої права.
Хоча працівники базового агротехнологічного коледжу в селі Коробки підозрюють, що в кампанії безпрецедентного тиску на цей навчальний заклад є «диригент» — такий собі безкорисливий «слуга народу» з числа обраних від Херсонщини парламентарів останнього скликання.
— Депутат без запрошення ввалився до мого кабінету, і з «місця у кар’єр» почав ставити ультиматуми, — обурюється директор коледжу Володимир Мащенко . — Іменитий гість заявив, що витратив багато грошей на виборах і тепер їх треба «відбивати». А для цього хоче, щоб я написав заяву про звільнення за власним бажанням, і поступився посадою «зручнішій» людині, яка буде використовувати наші землі так, як потрібно «слузі народу». Звичайно, я від такої «заманливої» пропозиції відмовився й попросив корисливого політика піти геть. Тоді усе й почалося: його листи до СБУ та поліції, перевірки, догана, судова тяганина. Так і живемо.
Сергій ЯНОВСЬКИЙ Новий день