На Херсонщині депутати закликають державну владу захистити гуртожитки

3 года назад 0

На Херсонщині можуть закритися гуртожитки вишів та профтехучилищ, в яких проживають близько двадцяти тисяч учнів та студентів. Причина – неможливість їх утримувати та насамперед обігрівати. Депутати Херсонської обласної ради вже звернулися з цього приводу із колективним листом до уряду, Верховної Ради та Президента України.
У зверненні вони зазначають, що згідно Закону України «Про ринок природного газу» та постанови № 2496 Національної комісії, що здійснює регулювання державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, гуртожитки навчальних закладів як споживачі голубого палива віднесені до категорії бюджетних установ. Відповідно, після стрибка цін на газ для обігріву будівель та приготування їжі треба платити у 2,3 рази більше, ніж платять побутові споживачі — 16,8 замість 7,96 гривень за кубометр. А це несправедливо: адже на газі студенти хліба не печуть, і метал не плавлять, використовуючи його саме для побутових потреб.
Приміром, у Херсонському державному університеті в чотирьох його гуртожитках мешкають 1100 студентів, аспірантів, докторантів і викладачів, котрі не мають власного житла. У разі, якщо доведеться оплачувати газ по новим завищеним тарифам, платню за ліжко-місце виш змушений буде підняти до 1,5 тисячі гривень на місяць. І мешкати в гуртожитку для тих же студентів «альма-матер» стане задорого, оскільки однокімнатну квартиру на двох у Херсон можна зняти дешевше – за 2 -2,5 тисячі гривень. То головне не це. А те, що в багатьох студентів-«бюджетників» таких грошей просто не знайдеться – стипендія додаткові витрати не покриває. «Що їм тепер – на вулиці ночувати?» — прикро здивований таким не вельми державницьким підходом до утримання гуртожитків ректор ХДУ, професор Олександр Співаковський.
Все це може закінчитися тим, що хлопці та дівчата з незаможних родин можуть просто покинути здобування диплому – він їм стане не по кишені.
Й та ж держава недорахується сотень, якщо не тисяч талановитих, молодих і амбітних спеціалістів, котрим витягати її з кризової трясовини . Економіка й суспільство втратять від цього значно більше, тому депутати Херсонської облради закликають владу в Україні втрутитися, й без зволікань відкоригувати вартість газу для гуртожитків. Поки вони не почали втрачати своїх мешканців, а виші — студентів.
Голос України