На Херсонщині готуються до проміжних виборів в парламент

2 года назад 0

До 23 жовтня мають завершити друк бюлетенів для довиборів у 184 виборчому окрузі. 31 жовтня тут відбудуться проміжні вибори народних депутатів у зв’язку з тим, що мажоритарник Ігор Колихаєв став міським головою Херсона.
Територія 184 округу охоплює Бериславський район, частину Каховського і частину Херсонського районів, це — 188 постійних виборчих дільниць. Дільничні комісії нині утворені. Все йде за графіком.
За словами керуючого справами Новокаховської міської ради Віталія Кубатко, комісії розпочали роботу.
" Перше засідання провели, чекаємо виборів. Проблемних питань немає. Списки всі отримали, печатки ОВК їм видали. Всі розпочали роботу ", — говорить Віталій Кубатко.
У народні депутати планували балотуватись 19 кандидатів, трьом з них центральна виборча комісія скасувала реєстрацію. Це — так звані "двійники", які мають співзвучні імена, прізвища та назви партій. Дехто написав заяви про відмову.
Передвиборчі перегони продовжили 15-ть людей. Комітет виборців України відстежував їх програми.
Експерт Комітету виборців України Володимир Молчанов говорить, у лідерах – провладні кандидати — голова облдержадміністрації Сергій Козир від партії "Слуга народу" та заступник голови обласної ради Геннадій Лагута від партії "Нам тут жити".
Експерт Комітету виборців України Володимир Молчанов, говорить, що третім кандидатом, який претендує на перемогу, є Ігор Йосипенко, кандидат від партії "Європейська Солідарність.
" В його підтримку зараз спрацьовує те, що рейтинг партії "Слуга народу" впав. Як відомо, за останніми опитуваннями, партія "Європейська Солідарність" вже випереджає Сергія Козиря, хоча це в рамках статистичної похибки ", — розказує Володимир Молчанов.
За його словами, четвертим кандидатом у списку, за активністю передвиборчою кампанією, скоріше за все буде Катерина Одарченко.
" П'ятим, можливо, буде Ігор Токовенко, бо він проводить активну та галасливу кампанію ", — каже експерт.
Володимир Молчанов говорить, що основна боротьба за перемогу розгорнеться між двома кандидатами від влади.
" Саме протистояння двох кандидатів — Козиря і Лагути буде, скоріш за все, визначати подальший перебіг кампанії та безпосередньо голосування і підрахунок голосів. Все йде до того, що в нас повториться ситуація така, як була в Івано-Франківську, в області, на 87 окрузі ", — розповів експерт.

Вивченням порушень цієї виборчої кампанії займалась громадянська мережа "Опора". Її координатор Євгеній Гладкий говорить, що на 18 жовтня у Нацполіції зареєстровані 32 заяви про порушення в окрузі.
" Голова ОВК і також члени комісії звернулися до правоохоронних органів з тим, що вони помітили, як за ними стежать. І поліція зараз перевіряє цю інформацію. Якщо це дійсно так, це є недопустимим. Сподіваюсь, що поліція розбереться в даній ситуації. Також була інформація, що одну з дільничних виборчих комісій не допускають до приміщення. Вона у Великій Лепетисі, розміщена у професійно — технічному училищі № 22. Інформацію ми ще уточнюємо, чи вдалося розв'язати це питання. Наскільки нам стало відомо від члена ОВК, то аргументацією було те, що комісія має мати всі сертифікати про вакцинацію всіх членів ДВК. Ця інформація поки що перевіряється ", — каже координатор спостереження Громадянської мережі "Опора" Євгеній Гладкий.
Прогнозована явка на цих виборах буде низькою, говорить експерт Комітету виборців Володимир Молчанов. Тому перемагатимуть не програми, а ті, хто зможе переконати своїх прихильників прийти на дільниці.
" Явка навряд чи перевищить 20 %, невелика явка і традиційна для всіх проміжних виборів. У нас завжди перемагають не програми, а масовий виборець складає собі картинку в голові, яка не завжди відповідає дійсності. В цьому випадку, коли йдеться про невисоку явку, навіть ілюзії вже не матимуть такої ролі, а роль матимуть технологічні способи залучення виборців, тобто примушування їх якось прийти на дільницю і проголосувати ", — розказав експерт Комітету виборців Володимир Молчанов.
Суспільне Херсон