На Херсонщині найдревніший експонат отримав нове місце у відремонтованому музеї

4 года назад 0

Після капітального ремонту Генічеського музею на нове місце під склом встановили дерев’яну голову бика Тура, що вважається найдревнішим місцевим експонатом.
“Нарешті один з найдревніших експонатів Генічеського районного краєзнавчого музею отримав своє сучасне, затишне “житло”. Тепер він надійно захищений від впливу навколишнього середовища…“, – повідомляє Генічеський районний краєзнавчий музей.
Історія
У 1987 році з Генічеської (Тонкої) протоки при поглибленні дна бухти для місцевого рибколгоспу «Хвиля» грейфером ковша спеціального крану були підняті унікальні предмети. Серед них на поверхню була піднята дерев’яна скульптура – голова бика Тура. Ця дерев’яна скульптура є носовою прикрасою середньовічного судна, вік якого – приблизно ХІ-ХІІ століття н.е.

Значну роботу, у подальшому, здійснили археологи із Запоріжжя, які підняли на поверхню окремі частини судна та його вантажу (шпангоут, бортова обшивка судна, залізний чотирьохрогий якір, глечики та амфори з фасосскіми клеймами 4 століття до нашої ери).
Залишки судна замулені, або розмиті хвилями Азовського моря. Радіовуглецевий аналіз встановлює часові рамки створення судна і відносить його до Х-ХІ століття н.е. Яким чином судно прийшло до берегів Таврики – й чому затонуло, до сих пір невідомо. Деякий час пошуком істини займався Г.І.Шаповалов із Запоріжжя, директор обласного краєзнавчого музею, але всі ці питання залишаються відкритими до теперішнього часу.
Новий Візит