На Херсонщині обласна бібліотека опинилась у фінансовій скруті

2 года назад 0

Державні та комунальні заклади культури у нас завжди тримали на голодному пайку – коштів для них ніколи не було вдосталь. А тепер цей бюджетний «пайок», здається, всихає ще більше, і просто на очах.
Адже усе довкола дорожчає, а фінансування у кращому випадку залишається на колишньому рівні. Ба навіть ще гірше: його не соромляться різати по-живому.
У такій скруті опинилася й найбільша книгозбірня Херсонщини – обласна наукова бібліотека імені Олеся Гончара, чи то пак «Гончарівка», як її ласкаво іменують читачі.
— Фінансування наукової бібліотеки з обласного бюджету на поточний рік чомусь виявилося майже на 600 тисяч меншим, ніж у 2021-му. Хоча за останні місяці наші витрати на невідкладні потреби тільки зростають, бо подорожчало абсолютно все. Не знаю, чи вистачить до кінця 2022-го на оплату системи охорони, телефонний зв’язок, вивезення сміття, й усе інше, — відверто засмучена директор «Гончарівки» Надія Коротун .
На передплату періодичних видань та купівлю нової літератури виділили 280 тисяч гривень – приблизно стільки ж, скільки минулого року. Але книжки, журнали й газети також помітно зросли в ціні. Особливо це позначилося на відділі медичних наук: адже атласи та інша спеціалізована література для фахівців лікарської справи нині коштують від 800 до 4 тисяч гривень за одиницю!
У бібліотеці вже в січні чітко усвідомлюють, що виділених закладу бюджетних коштів до грудня не вистачить, скільки б їх не економили. Тому будуть просити обласну раду про додаткові гроші з понадпланових доходів місцевої скарбнички.
Та для цього потрібно, щоб ці доходи з’явилися, і в достатніх обсягах. Адже за підсумками першого кварталу та півріччя до розпорядників бюджетних коштів «із простягнутою рукою» прийдуть не тільки члени трудового колективу окремо взятої книгозбірні…
Сергій ЯНОВСЬКИЙ Новий день