На Херсонщині подешевшали дрова

4 года назад 0

Найдешевше паливо на Херсонщині всі охочі зможуть купувати ще дешевше.
У семи державних лісгоспах та 33 лісництвах краю створили магазини-склади, через які дрова, отримані під час рубок догляду та санітарних рубок, відпускатимуть за їх собівартістю, без урахування комерційного інтересу.
Начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Тетяна Касіч у бесіді з власкором "Голосу України" повідомила, що через магазини-склади вже продали 10,7 тисячі кубометрів деревини, а до кінця року планують довести її кількість до 20–25 тисяч кубометрів. Причому на однакових умовах цей "стратегічний" товар зможуть купувати всі – і населення, і заклади соціальної сфери для обігріву приміщень.
Залежно від якості та виду дров нині у регіоні їх реалізують по ціні від 560 до 950 гривень за кубометр. Це дає змогу лише покрити витрати на доставку та виробничі витрати лісгоспів, хоча додаткові кошти на розвиток їм ой як потрібні. Адже держава впродовж останніх років вилучає в них 90 відсотків від чистого прибутку. А він і так дуже скромний. Тож про придбання нової техніки, збільшення виплат за свою важку й відповідальну працю лісівники тільки мріють.
Звичайно, добре, що зубожіле в карантин населення зможе хоч за дрова на опалення в сезон холодів не переплачувати. Та знизити завдяки такому "демпінгу" масштаби браконьєрства у степовому краї навряд чи вийде. Хоч би якими низькими були відпускні ціни на легальну деревину, дроворуб, котрий знищив кілька живих акацій чи сосон у найближчій лісосмузі за селом, завжди зможе запропонувати ті дрова дешевше, бо вони дісталися на дурняк. Тож економічні методи боротьби з браконьєрством переслідування та покарання самих браконьєрів не скасовують.