На Херсонщині працює центр із розшуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин

6 дней назад 0

Пошуком військових, які зникли при виконанні бойових завдань та цивільних, зниклих під час тимчасової окупації або катастроф, спричинених діями російських військових, займаються працівники центру із розшуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. Він діє на базі Головного управління Національної поліції у Херсонській області.  

Крім пошукових заходів тут також проводять молекулярно-генетичні експертизи.

Начальниця відділу криміналістичного забезпечення слідчого управління Головного управління Національної поліції у Херсонській області—  Оксана Запорожченко показує як відбувається процедура відбору ДНК під час звернення до Центру із розшуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

"Коли людина звертається до центру з розшуку безвісти зниклих осіб, якщо вона є родичем зниклої безвісти особи, то в неї в обов’язковому порядку відбирається біологічний матеріал, який потім досліджується, встановлюється ДНК-профіль цієї людини, вноситься до єдиного реєстру геномної інформації людини, який ведеться державним науково-дослідним центром МВС України", — зазначає начальниця відділу криміналістичного забезпечення слідчого управління ГУ НП у Херсонській області. Херсонщина, Оксана Запорожченко показує як відбувається процедура відбору ДНК, вересень 2024. Суспільне Херсон
Оксана Запорожченко говорить, процес встановлення ДНК-профілю займає від півтори до двох годин. Автоматизувати та пришвидшити процедуру вдалося завдяки обладнанню, яке отримали від міжнародних інвесторів.

"Всі області України, в тому числі Херсонська область, має такі мобільні прилади, називається ANDE-6С, який використовується для швидкісного встановлення ДНК-профілю людини. Ми можемо досліджувати як м’язову тканину, хрящову тканину, кістковий мозок, кісткову м’яку тканину, а також тверду кісткову тканину. Проте для прийняття кінцевого рішення за тим чи іншим фактом у кримінальному провадженні необхідний висновок експерта", — розповіла   Оксана Запорожченко.

На Херсонщині спеціалізований центр із розшуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин діє з квітня 2024 року. Його організували на базі Головного управління Національної поліції області. До складу входять слідчі, спеціалісти-криміналісти та працівників оперативних підрозділів, розповідає заступник начальника відділу слідчого управління ГУ Нацполіції області  Костянтин Савін .

"Після повномасштабного вторгнення РФ на територію України у Херсонській області, тому що і в ряді інших областей, працювала спеціалізована група з розшуку безвісти зниклих осіб та загиблих. Надалі в квітні місяці поточного року вже було створено безпосередньо центр. Враховуючи той факт, що центр з розшуку зниклих осіб був створений на базі робочої групи з розшуку безвісти зниклих осіб, вже є певні результати з розшуку безвісти зниклих осіб", — каже заступник начальника відділу слідчого управління ГУ Нацполіції області. Херсонщина, Костянтин Савін — заступник начальника відділу слідчого управління ГУ Нацполіції області, вересень 2024. Суспільне Херсон
За словами Костянтина Савіна   до центру можуть звертатися люди, які втратили зв’язок із родичами на території Херсонської області.

"Здебільшого, як на даний час, люди зникають під час проведення бойових дій. Також мають місце і випадки після підриву окупаційними військами Каховської ГЕС у 2023 році. Також мають, на жаль, випадки і зникнення людей, з якими втрачено зв'язок як на прибережних територіях в правобережжя Херсонщини, так і на тимчасово окупованому лівому березі" , — каже він.

Алгоритм звернення складається з певних етапів та містить кілька способів подачі заяви про зникнення.

"Безпосередньо в нашому центрі утворена гаряча лінія. Телефонна гаряча лінія з прив'язкою до месенджерів Telegram, WhatsApp, Viber, де люди можуть звертатися. У кого немає можливості зателефонувати на стільниковий зв'язок, можуть зв'язатися з нами через вказані месенджери навіть з тимчасово окупованої території. Також особи можуть безпосередньо звернутися до нас у центр з написанням заяви", — розповідає Костянтин Савін.

Відповідні центри створені по всій Україні. Вони взаємодіють, як між собою, так і з різними експертними установами. Подати заяву про зникнення людини та здати біологічний матеріал можливо і за кордоном, в українських консульствах.