На Херсонщині розробляють стратегію захисту відпочивальників

3 года назад 0

Літнє нашестя комарів так допекло відпочивальникам та мешканцям Приазов'я, що тут розроблюють цілу кампанію боротьби з ними, пише Голос України.
Наступного року Генічеська територіальна громада збирається витратити на обробку водойм від докучливих кровопивць аж 2,8 мільйона гривень. Та якщо раніше для цього винаймали літаки сільськогосподарської авіації, то на майбутнє хочуть задіяти дрони, щоб завдавати точкових ударів саме по невеличких озерцях, а не розпилювати хімікати по всіх усюдах. Про це говорили на форумі, присвяченому підсумкам оздоровчого сезону-2021, що відбувся на курорті Арабатська стрілка.
Відкритим залишається і питання про те, як відігнати від азовського узбережжя медуз — минулого літа вони буквально не давали змоги людям зайти у воду біля пляжів Арабатки. У поєднанні з нашестям комарів це робило відпочинок тут просто нестерпним: у воді на тебе чигають жалючі медузи, а на свіжому повітрі одразу накидаються хмари комарів.
Та якщо з комарами впоратися цілком реально, то проти медуз не допомагають навіть захисні сітки на мілководді — їх швидко забивають і рвуть драглисті маси морських мешканців. На тому-таки форумі пропонували пустити в Азовське море дніпровську воду із зрошувальних каналів, щоб змінити його склад, і в такий спосіб відлякувати медуз. Однак наслідки такого опріснення ще мають вивчити науковці.