На Херсонщині триває інвентаризація водних об’єктів

2 года назад 0

Інвентаризація водних об’єктів активно триває на території Херсонської області. Про це повідомили в Басейновому управлінні водних ресурсів нижнього Дніпра. Там зазначили, що це комплексна робота, яка проходить в Рамках рішення Ради нацбезпеки та оборони.
Окрім водних об’єктів, проводиться інвентаризація й лісових ресурсів, які знаходяться в територіальних громадах Херсонщини. Для цього на місцях були створені відповідні регіональні комісії, до яких залучені представники лісгоспів, Басейнового управління водних ресурсів нижнього Дніпра та органів місцевого самоврядування.
Інвентаризація має на меті встановлення кількості та фактичного стану водних об’єктів у межах певної території. В ході інвентаризації також проводиться обстеження безхазяйних гідротехнічних споруд, які надалі мають прийняти на баланс місцеві ради. Далі визначається можливість передачі цих об’єктів в оренду.
Інвентаризація – це один з етапів децентралізації влади, системна робота, яка покаже реальну інформацію про об’єкти, які є в наших громадах. Далі ними будуть розпоряджатися органи місцевого самоврядування. Основна мета таких заходів – знайти додаткові джерела для наповнення бюджетів, зокрема, громад. Наприклад, від орендної плати”, – зазначили в Басейновому управлінні водних ресурсів нижнього Дніпра.
Варто додати, що отримати інформацію про водні об’єкти можна онлайн. Для цього Державне агентство водних ресурсів України розробило геопортал “Державний водний кадастр”, де у відкритому доступі містяться дані щодо 16 тематичних шарів, інтегровані з публічною кадастровою картою (районі річкових басейнів, водогосподарські ділянки, інформація щодо водокористування, екологічних стан об’єктів тощо).
Інвентаризація водних об’єктів та лісових ресурсів триватиме на території Херсонської області до кінця поточного року.