На Херсонщині заклали нові сади персика та нектарина замість тих, що загинули під час окупації  

3 месяца назад 0

Херсонщина – один із ключових регіонів аграрного сектору України, адже там вирощують левову частку овочевих, ягідних і садових культур. Однак саме ця земля однією з перших зустріла ворога, внаслідок чого тривалий час перебувала в окупації, пише . 

В листопаді 2022 року частину Херсонської області звільнили. Зокрема і село Софіївка, де розміщене фермерське господарства « Енограй ». Після деокупації фермери посадили 60 га персика та нектарина на заміну тих садів, що загинули через недогляд в окупації. Про це розповідає головний агроном господарства Віталій Крупа.

Більше восьми місяців — з початку війни і до 11 листопада 2022 року — сад кісточкових та зерняткових площею 360 га ріс без господарів: не оброблявся, не обрізувався і не удобрювався.

У результаті більша частина дерев на площі 200 га виявилися непридатними для подальшого повноцінного виробництва, проте частину саду вдалося зберегти. На решті земель садівники поступово корчують дерева та саджають на їх місці нові, пише журнал «».

«З усіх дерев вижили тільки ті, що були молодші та мали більше сили або замульчовані соломою, яка утримала запас вологи. Не вижило багато яблунь, старіший персик 2004-2010 років посадки. Точніше, не було сенсу їх відновлювати — вкладення у це не окупились би.
Дешевше викорчувати та засадити новими деревами. Також 12 га черешні та 23 га сливи закинули під розкорчування», — розповідає  Віталій Крупа .

Сьогодні «Енограй» культивує 66 га черешні, 33 га персика плодоносного, 30 га сливи, 4 га абрикоса та 20 га яблунь.