На херсонських учителів чекають зміни

5 лет назад 0

Українські педагоги можуть забути про заповнення чималої кількості планів і звітів.

Забудьте про стоси паперів і конспектів, адже згідно з новою інструкцією діловодства у закладах освіти, кількість документів для заповнення вчителями скоротиться на  20%.

Складання плану-конспектів уроків, календарні плани, звіти про засідання методичних об’єднань не входять до списку обов’язкових документів. Згідно з опитуванням, проведеним організацією EdCamp Ukraine, більшість педагогів проголосувало за скасування таких документів:

  • 72% –обліку дітей шкільного віку за територією обслуговування навчального закладу;
  • 69% –звітів про відвідування семінарів, круглих столів, тренінгів;
  • 65% –документації з працевлаштування або продовження навчання випускників 9-х та11-х класів.
  • 61% –запропонували скасувати плани і звіти з виховних робіт.

На думку Наталії Бєльської , директорки школи в селі Заруднинці Житомирської області, такі нововведення їй подобаються. Це значно спрощує роботу кожного педагога:

Ми знаємо, що вийшла нова інструкція з діловодства у школі і на найближчій педраді будемо її обговорювати. За цим документом ми можемо відмовитися від різних планувань. Наприклад, від складання докладного плану на кожен урок. Це справедливо. Тому що вчителю в принципі достатньо короткого плану на урок, і не потрібно його розписувати як великий конспект.

Пані Наталія зазначила, що учителі, які вже давно працюють у школі, не створюють нових планів, а оновлюють їх. Для молодого педагога це дійсно проблема, бо він мусить чимало часу витрачати на заповнення певних документів. На її думку, потрібно відмовитись від методичних об’єднань, через які виникає купа письмових звітностей.

А«попрощатися» з планом роботи на рік не можна, вважає пані Бєльська:

Все ж таки план роботи на рік повинен бути, його ми залишимо. Ми ж маємо розуміти, в якому напрямку рухаємося.

Проти паперової тяганини й Марія Онищенко , учителька початкових класів:

Практично щодня я витрачаю годину на складання різних планів, звітів, календарів. Замість того, щоб посидіти в інтернеті і пошукати щось цікаве до уроку для своїх першокласників, я займаюся дурницями. Особливо в перший рік роботи в школі це дуже важко. Я половину як мінімум скоротила б. Та й існують сучасніші методи звітності – відео, онлайн – їх можна використовувати.

Ще одне нововведення стосується саме закладів освіти. Відтепер їм не потрібно вести облік дошкільнят, адже цим займатиметься місцева влада.

Джерело