На окупованій території Херсонщини незаконно засудили керівника залізниці

4 недели назад 0

На окупованій території Херсонської області незаконно засудили громадянина України, керівника Херсонської дистанції колії Одеської залізниці АТ “Укрзалізниця” Олександра Керекешу.
Про це повідомляють пропагандистські канали, зазначає .
Він нібито давав вказівки підлеглим пошкодити стрілкові переводи на залізничній станції “Херсон”. Через це військові РФ не змогли її використовувати для своїх цілей.
Олександру Керекеші призначили 6,5 років позбавлення волі. З відбуванням першого року у в'язниці, 5,5 — у виправній колонії суворого режиму.
У коментарі “Вгору” керівник департаменту документування воєнних злочинів у Українська Гельсінська спілка з прав людини Сергій Мовчан зазначив, що більшість випадків затримання окупаційною владою місцевих жителів на окупованих територіях нічим необумовлені й вважаються незаконними. Також він додав, що навіть після “затримання” окупаційна влада має відправити людину на підконтрольну Україні територію чи в інші країні.   
“Що казати, коли такі затримання та суди не відповідають навіть російському законодавству. Вони не можуть так робити – без адвоката, утримання в нелюдських умовах і без проведення жодних правових процедур, які відповідають нормам міжнародного гуманітарного права” , – розповів Сергій Мовчан.
Олександра Керкеша російські окупанти викрали 13 вересня 2022 року. Спочатку чоловіка утримували в Херсоні, а звідти перевезли до Каланчака. Потім перемістили до Чонгара.
ІТ-спеціаліста з Херсона Івана Козлова засудили на 11 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. Незаконний “Верховний суд Криму” засудив викрадених мешканців Херсонщини Миколу Петровського та Сергія Котова до 15 та 16 років позбавлення волі. 
6 жовтня цей же суд виніс вирок журналісту та волонтеру Сергію Цигіпі. Його засудили до 13 років колонії.