На попелищі малого бізнесу в Херсоні 

2 года назад 0

У Херсоні знищення торгового містечка «Кристал» в ніч на 25 лютого не викликало ніякого ажіотажу – адже війна з Росією всі інші події відсунула на задній план. Хоча наслідки пожежі дуже руйнівні: вигорів цілий квартал бутиків плошею з тисячу квадратних метрів. На попіл перетворилося краму на мільйони гривень, джерело до існування втратили сотні людей, підприємців та їх найманих працівників. Ті ятки подекуди досі ще димлять – автор переконався в цьому на власні очі, побувавши тут сьогодні, 26 лютого. Картина страшна: що не крамничка, то купа недогарків, залитих водою, деформовані вогнем  конструкції (на знімку).

У тих купах зосереджено порпаються жіночки специфічного вигляду – шукають дармову взуванку та вдяганку, ще придатну для носіння. Витягши зі стелажу якусь вологу кофтинку, радісна «геологиня» заходилася її приміряти, незадоволено при цьому бурмочучи собі під ніс, що річ «немодна». Поруч охайніший чоловік розгрібає стос закіптюжених книжок. І радіє як дитина, відшукавши твори Сергія Єсеніна із лише трохи закіптюженим краєчком. Мабуть, великий поціновувач російської поезії, котрому купувати друковане слово стало не по кишені.

Прикметно, що розчищати майданчик та прибирати його ніхто навіть не думає. Хоча судячи з усього, «барахолці» настав гаплик.  Адже навіть у тих бутиках з протилежного боку торгового містечка, які пожежа не зачепила, власники поспіхом виносять вцілілий товар, радіючи, що для них без збитків минулося. Одна така бізнес-вумен, котра не схотіла представлятися, пакуючи коробки із взуттям, поділилася версією: бутики спалили, бо комусь із конкурентів місце знадобилося звільнити. А стосовно чуток, що торгове містечко спалив російський штурмовик, що саме пролітав повз, то вона їх відкидає . Мовляв, бутики із китайським та турецьким ширвжитком не та ціль, аби на неї дорогі боєприпаси витрачати.

Власне кажучи, про небезпеку великої пожежі на найбільшій у Херсоні «барахолці» владу попереджали і вогнеборці, і журналісти. Адже бутики збудовані впритул один до одного, заповнені легкозаймистим крамом, і простору між рядами замало, аби туди проїхала автоцистерна. Отож, сталося те, що мало статися рано чи пізно. І тепер муніципальна влада може взятися до звільнення ділянки у центрі Херсона для проходу пішоходів та проїзду машин. А без одягу та взуття ми однаково не залишимося: його у торговельних центрах та спеціалізованих магазинах і так повнісінько. До того ж, за однаковими цінами.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ,

Фото автора.