На українців у серпні чекає масова індексація зарплати: кому і на скільки підвищать виплати

1 месяц назад 0

У серпні на українців чекає масова індексація зарплати. Її мають провести на підприємствах та в установах усіх форм власності. Індексації підлягають виплати тих працівників, яким востаннє підвищували зарплати (або не підвищували їх взагалі) ще в лютому поточного року. Розмір індексації залежатиме від того, в якому місяці було останнє оновлення зарплати.

Про це йдеться в матеріалі видання OBOZ.UA, яке посилається на публікацію у Дебет-Кредит.

Відповідно до закону, індексацію зарплат проводять у тому випадку, коли індекс інфляції перевищує 103%. У червні 2024 року порівняно з груднем 2023 індекс споживчих цін (ІСЦ) склав 4,3%. Отже зарплати треба індексувати. Грудень 2023 року буде базовим місяцем для розрахунку індексації на тих підприємствах, де з початку 2024 зарплат не оновлювали.

Якщо ж підвищення зарплати на підприємстві відбулося вже цьогоріч, то базовим місяцем для індексації буде саме той місяць, в якому зарплати були підвищені востаннє. Відповідно, ІСЦ обчислюють вже з наступного місяця, тобто з того місяця, який був наступний за підвищенням зарплати.

У 2023 році індексацію зарплат не проводили. А от у 2024 її відновили. Відповідно до Закону про Держбюджет 2024 року, обчислення ІСЦ почали із січня 2024. Отже базовим місяцем у цьому випадку, з урахуванням вищезазначених умов, буде грудень 2023.

Приклади нарахування індексаціїПриклад 1. Якщо підвищення зарплати працівників востаннє було в грудні 2023ІСЦ у червні порівняно до початку року склав 104,3%. Тобто індексацію зарплат у серпні потрібно провести на 4,3%.

Приклад 2. Підприємство востаннє  підвищувало зарплату працівникам у січні 2024 У такому випадку базовим місяцем для підрахунку ІСЦ буде вже не грудень 2023, а січень 2024. Розрахунковий ІСЦ з лютого по червень 2024 року становить 103,8%. А отже, зарплати працівників у серпні мають бути підвищені на 3,8%.

Однак тим, хто вже схопився за калькулятор, щоб підрахувати на скільки зросте його заробіток, варто трішки "притримати коней". Річ у тім, що відповідно до закону, індексації підлягає не вся зарплата, яку отримує працівник, а лише її частина у межах прожиткового мінімуму для працездатного населення. На сьогодні цей ПМ дорівнює 3028 грн.

Таким чином, вам індексують лише 3028 грн вашого заробітку. Тобто у першому прикладі приріст зарплати становитиме 130,2 грн. А в другому випадку він дорівнюватиме 115,06 грн.