Настав час бігти на пошту: в Україні стартувала програма заміни старих ламп

1 год назад 0

Обмін ламп розжарювання на нові світлодіодні буде відбуватися у відділеннях "Укрпошти" поетапно в усіх регіонах. На першому етапі – облцентри, а також Краматорськ, Покровськ та Кривий Ріг

Від 30 січня 2023 року стартує програма масової заміни старих ламп на нові енергозберігаючі LED-лампи, за якою кожен громадянин може обміняти п'ять ламп. Про це  на сайті Міністерства економіки.

Ця програма, яку фінансує Європейський союз, дозволить знизити споживання електроенергії на 7-10% у моменти пікового навантаження на українську енергосистему.

"Заміна 50 млн ламп дозволить зекономити близько 1 ГВт електроенергії. Ми дуже раді, що ЄС першим підтримав нас у цій ініціативі, завдяки чому ми вже сьогодні розпочинаємо процес обміну, який триватиме кілька місяців" , – розповіла перший віце-прем'єр – міністр економіки Юлія Свириденко.

За її словами, на сьогодні у відділеннях "Укрпошти" вже перебуває 6,6 млн ламп, а до кінця лютого до України надійде ще 20 млн ламп.Обмін ламп розжарювання на нові світлодіодні лампи відбуватиметься у відділеннях "Укрпошти" поетапно у всіх регіонах. На першому етапі через найбільший ефект економії планується забезпечити обласні центри, а також Краматорськ, Покровськ та Кривий Ріг, надалі лампи з'являться у поштових відділеннях райцентрів. До кінця лютого лампи мають надійти й до найменших населених пунктів.

Щоб взяти участь у програмі, необхідно подати заявку в додатку "Дія":

  • спершу треба авторизуватися в додатку;
  • потім обрати Послуги – Обмін лампочок;
  • потім вказати контактний номер телефону та відділення "Укрпошти", в якому зручніше отримати лампи;
  • наприкінці вказати тип та кількість світлодіодних ламп, які хочете отримати.

Також обміняти лампи у відділеннях "Укрпошти" можна без реєстрації. У такому разі лампи обміняють лише за умови їхньої наявності. Утилізацію старих ламп проведуть за всіма правилами та міжнародними нормами.

Нагадаємо, у Міненерго ще у листопаді дали громадянам рекомендації, як можна скоротити споживання електрики.