«Не можна жити без…» — мирна акція та Марш жінок відбулися у Херсоні

3 года назад 0

  Близько 50 жінок та чоловіків взяли участь у цьогорічному феміністичному марші у Херсоні. Передувала йому акція "Не можна жити без…". Так в обласному центрі відзначили 8 березня.

Акція "Не можна жити без…" розпочалася об 11.00 на площі Свободи, її ініціаторка Альбіна Єрмакова, говорить, заходом хотіли привернути увагу жінок до важливих аспектів їхнього життя.

"Змалку нас привчали до того, щоб ми розуміли себе тільки через призму якихось своїх обов’язків, зобов’язань та відповідальності. Жінка не може жити без чоловіка, жінка не може жити без родини, жінка не може жити без кохання, жінка не може жити без якихось засобів бьюті-індустрії, але ніхто не говорить, що вона н може жити, власне, без самої себе. І саме про це сьогоднішня акція", — говорить Альбіна.
Усім присутнім роздавали листівки та пропонували пройти опитування на тему "що знаєш ти про найважливішу тобі людину?".

"В цьому опитувальнику можна порефлексувати на тему, що б я робила, чому б я це робила, про що я мріяла в дитинстві і чи здійснилися мої якісь мрії, якщо ні, то які відчуття" , — розповіла членкиня благодійної організації "Інша" Тетяна Боусова.
Наталя Тюнягіна  – керівниця благодійної організації "Позитивні жінки". Жінка розповідає, у суспільстві існує дискримінація Віл-позитивних.

"Це досить така дискримінована інфекція і це ще один бар’єр, який не дозволяє їм мати доступ до цих послуг, до репродуктивних, соціальних, будь-яких. Тобто сьогодні я є голосом таких жінок, бо вони насправді ще не готові виходити в суспільство і говорити про це, про свої потреби, тому сьогодні я тут для того, щоб захищати їхні права ", — говорить Наталя.Після акції присутні рушили з площі Свободи до Набережної проспектом Ушакова. Феміністичний марш у Херсоні відбувається вп’яте, розказує його організаторка, директорка феміністичної організації "Інша" Марина Усманова.

"Цього року наша повістка, як і минулі роки, це ратифікація стамбульської конвенції, крім того, додалося про те, як жінки переживають пандемію, про те, наскільки жінка вразлива у нашому суспільстві. Про те, що першими, коли відбуваються масові звільнення, коли зачиняються якісь підприємства, то жінки, які працюють у сфері послуг, вони страждають першими. І це, як правило, більша частина саме жінки. Коли діти не ходять до садочка чи школи, перш за все цей тягар лягає на жінок" , — говорить Марина.
Участь у марші Дарина Андрієвська взяла разом із донькою, говорить, питанням рівності почала перейматися саме коли народила дівчинку.

"Я почала цим перейматися саме, коли народила доньку, бо я хочу для неї кращого майбутнього. Я хочу, щоб ратифікували стамбульську конвенцію, яка буде захищати жінок від домашнього насилля" , — розповіла Дарина.
Через стереотипи та вимоги керівника, розповідає ще одна учасниця акції Анастасія Біла, вона залишилася без роботи, тому виступає за права жінок.

"Долучаюсь до маршу вже вкотре, бо рівність вона повина бути для всіх, не тільки декларативна, але й у житті повсякденному. Я стикалася з харасментом, я стикалась із втратою робочого місця через свою стать, тому що я працювала на державній службі і мій начальник змушував мене з’являтися на робочому місці у спідницях і я звільнилася" , — поділилась Анастасія.
Цього року, на відміну від минулого, противників феміністичного маршу не було. Хоча учасники акції йшли вулицею в оточені поліцейських.

"Для охорони публічної безпеки було задіяна достатньо велика кількість працівників поліції, оскільки в нас була наявна інформація про те, що радикально налаштовані громадяни можуть перешкоджати проведенню цієї акції. На теперішній час можу сказати, що жодних порушень публічного порядку допущено не було", — поінформував начальник Херсонського відділу поліції ГУНП в Херсонській області Олександр Говорун.
Йшли тротуарами, лише частково обмежували рух транспорту, поки учасники переходили дорогу. За інформацією поліції участь у акції взяли 50 людей.

UA:Херсон