«Нема роботи — нема податків». Херсон долучився до всеукраїнського мітингу рестораторів

3 года назад 0

Стояли з плакатами і стукали у каструлі – більше сотні працівників розважальних та ресторанних закладів  Херсона мітингували 11 листопада під будівлею обласної державної адміністрації. Так херсонці долучились до всеукраїнського мітингу рестораторів, який,за словами організаторів,відбувся у 23 містах України.

Херсонець Ігор Степанов прийшов у костюмі смерті. Суспільному розповів, що 90 відсотків прибутку зараз отримує у вихідні.

 "Через весняний карантин  у мене не було роботи протягом 2 місяців. Я викручувався хоч якось, щоб не потрапити у мінус. Як не старався, все одно потрапив у борги, у  мінус. Не хочу, щоб це повторилося".
У п’ятницю, суботу і неділю зазвичай бенкети у ресторанах, — розповідає офіціантка Наталія Русіна.

"Якщо ми закриємо ресторани, люди сидітимуть удома, а ми залишимось без заробітку. У нас є ставка,і є чайові. Ні ставки, ні чайових не буде, якщо все це закриється" .Керівник мережі барів Євген Ставенко, говорить , що доведеться вдатися до радикальних заходів.

"Якщо червона зона, то ми будемо змушені скоротити штат, будуть великі грошові втрати".
Виручка і досі низька, -розповідає представниця боулінг-клубу Наталя Шибецька. 

"Я перехворіла на коронавірус. Посиділа вдома три тижні. Але я маю годувати свою родину, годувати своїх працівників.  І у мене їх багато- 40 чоловік".
У організатора мітингу в Херсоні, ресторатора Сергія Каруноса 160 працівників. Півтора-два мільйони гривень щомісяця потрібно на заробітну плату. Чоловік озвучив вимоги мітингарів.

"Ми не хочемо працювати з часовими обмеженнями, але дотримуватись карантинних правил будемо. Ми проти карантину вихідного дня, несемо збитки. Відстоюємо право на роботу".
До мітингарів вийшов заступник голови облдержадміністрації  Вадим Чабан і запропонував робочій групі з 10 людей зайти до адміністрації та поспілкуватися.

"За всіма підрахунками і за всією динамікою Херсон  з понеділка з вірогідністю 98 відсотків потрапить до червоної зони. Є такі райони у Херсонській області, де показник захворюваності на 100 тисяч населення становить більше 530 осіб при граничному 320" , — говорить Вадим Чабан.

Мітинг тривав до 12 години. Його учасники написали листа-звернення до Президента України.

А декілька підприємців погодились пустити Суспільне до своїх закладів.  Офіціанти у рукавичках та масках, на столах антисептики. Відвідувачі проти карантину вихідного дня. 

У боулінг-клубі  декілька відвідувачів.

"Я намагаюся дотримуватися дистанції, якщо немає необхідності, я не виходжу. Мені більше подобається виходити та гуляти у парку. Але тут народу небагато, тому ми маємо можливість зустрітися з друзями" , — говорить відвідувач боулінгу Віталій.

Нем згодна із запровадженням карантину вихідного дня і Анна Яковенко.

" Як на мене — це дуже погано, я не можу у будні дні тренуватися. Для мене вихідний – єдиний день, коли я можу знайти момент і потренуватися".
Є в Херсоні і заклади, які не працюють на  винос.  Його керуючий Сергій Надточій пояснює, що карантин вихідного дня, це – сильний удар по закладах після першого карантину.

"Контингент людей став меншим  — це по- перше. По-друге, людей потрібно переводити у різні зміни. Люди працюють 4 через 4, то тепер так не вийде, тепер треба ставити 5 через 9. У нас карантинних заходів усі дотримуються, до нас приходила перевірка. У нас всі в масках, офіціанти всі в рукавичках, у нас засоби стоять, прибирання через кожні 2 години, після кожного клієнта прибирають, ми розсаджуємо через столик".
UA:Херсон