Пенсії під загрозою: в уряді заявили про гострий дефіцит робітників в Україні

3 недели назад 0

Україна після початку повномасштабної війни позбулася 3,5 мільйона робочих місць – на ринку праці виник гострий дефіцит. Голова уряду Денис Шмигаль заявив, що у 2022 році було втрачено 30% вітчизняної економіки. Також стало відомо, що пенсії під загрозою – у державі не вистачає офіційно працевлаштованих громадян, які сплачують страхові внески.

За словами прем'єр-міністра, зараз в Україні менш як 8 мільйонів робочих місць. Шмигаль нагадав, що є багато професій, які передбачають працю у тіні, і цей бізнес не сплачує податки. А вони критично необхідні бюджету, більша частина видатків якого спрямовується на оборону та соціальну сферу, зокрема на пенсії.

Голова Кабміну назвав повернення українців з-за кордону одним з головних завдань.

Проте інвестиційний банкір Сергій Фурса заявив, що в Україну не повернеться 60-70% біженців. Він нагадав, що і до повномасштабного вторгнення на ринку праці не вистачало робочих рук. А після закінчення війни це буде однією з найбільших проблем.

Зазначено, що чим довше триватиме війна, тим більше громадян вирішать залишитися за кордоном. А це призведе до величезної проблеми у пенсійній системі.

"Люди просто адаптуються. І якщо їм добре в Німеччині, Португалії,  Канаді — вони не повернуться. Ми маємо це розуміти: 60-70% людей ми точно не повернемо. Як боротися з депопуляцією, з браком робочих рук, адже це дійсно буде проблемою, в тому числі, для пенсіонерів — пенсії треба платити звідкись" , — підкреслив Фурса.
На думку експерта, єдиним варіантом підтримати економіку України у кризових умовах є трудова міграція. Тобто йдеться про залучення на ринок праці жителів інших країн.

"Оскільки тема міграції дуже непопулярна, політики воліють про це не говорити, і це проблема" , — цитує банкіра Еспресо.