Перший у Херсоні бювет працює незаконно

3 года назад 0

Відкрили, через тиждень закрили і за день знов відкрили. Бювет, що на вулиці Арктичній, 3 у Херсоні ще не має санітарного паспорту. Держпродспоживслужба області заявляє, що зараз він працює незаконно. Чи можна користуватися бюветом, розбиралось Суспільне. 

Херсонка Зоя Литвиненко бюветом користується з дня його відкриття. Жінка говорить, що воду з цього бювету не треба боятися пити. Смак її знають усі мешканці сусідніх будинків, бо раніше, розказує пенсіонерка, вода з цієї свердловини надходила у будинки.   

"Зразу чогось не така була, але я думаю, що це від труб. Труба ж новенька була. Казали, що запах є. Зараз все нормально". 
З дня відкриття воду у бюветі набирає і Людмила Кузнєцова. Чи є дозвільні документи на цей бювет,  не переймається. Говорить, що вода у декілька разів краща, ніж водопровідна. 

" Ми беремо цю воду. Я п?ю. Мені подобається. А діти мої цю воду не п?ють. Варять лише на ній суп та чай. Для пиття беруть у магазині бутильовану". 
Директор комунального підприємства „Гарантія” , на балансі якого бювет, розповідає, що коли вперше запустили його, аналіз води був. Це той аналіз, який має міськводоканал, бо вода у бювет потрапляє зі свердловини. За вимогою держпродспоживслужби, продовжує Ігор Семенчев, повторно зробили аналіз води.

"Бювет працює. Він не працював рівно один день, коли були ці з’ясовування у соціальних мережах. Наші громадяни можуть користуватися водою, вона безпечна. "Гарантія" його обслуговує. Обслуговування на місяць підприємству обходиться 5 тисяч гривень. Це бюджетні кошти. Вартість води оцінюється у 3700. У середньому бювет до 10 тисяч гривень коштуватиме місцевому бюджету" .
Суспільне ХерсонТарас Година-Арюпін  начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства говорить, що якщо бювет працює , то правових підстав для цього не має. Хоча аналіз води вже зроблений і є результи є. Бювет працює майже місяць, а проєкт санітарного паспорту підприємство надало тільки минулого тижня, каже Тарас Година-Арюпін .  

"Згідно з результатами лабораторних досліджень вода за мікробіологічними санітарно-хімічними показниками відповідає вимогам санітарних правил. Є безпечною та якісною для вживання людиною. Але щодо санітарного паспорту. У  ньому не був заповнений окремий розділ, який має бути заповнений. У зв?язку з цим він був направлений на доопрацювання. Після того, як паспорт буде заповнений, він буде підписаний Держпродспоживслужбою".

UA:Херсон