Робочий день в Україні запропонували продовжити до 10 годин

2 недели назад 0

Українців закликали працювати довше під час повномасштабної війни. Робочий день громадян потрібно збільшити на 2 години, щоб його тривалість складала 10 годин. Про це заявив експерт з енергетичних питань Андрій Гнатуш.

Зазначено, що таким чином українці могли б підвищити обороноздатність держави. За словами аналітика, громадянам слід долучатися до підвищення обороноздатності й максимально мобілізуватися. А хто забув про це, може "посидіти у темряві та подивитися на чорні вулиці за вікном".

Гнатуш нагадав, що у військовослужбовців ненормований "графік", інколи вони змушені працювати цілодобово й без вихідних. Захисники можуть мати по 60 робочих годин на тиждень, а за наявності бойового розпорядження – у режимі 24/7.

"Я б на місці держави розглянув варіант переведення з 8-годинного робочого дня на 10-годинний. Дві години працюємо на відновлення економіки країни, енергетичні потужності та ВПК" , — вказав фахівець.
Нагадаємо, що згідно з законодавством, українці не повинні працювати понад 40 годин на тиждень.
Організації, установи та підприємства можуть при  укладанні договору з працівником встановити меншу тривалість робочого часу. Проте більшу – не дозволено.

Раніше на тривалість робочого дня раніше впливали святкові й неробочі дні. Але після запровадження воєнного стану згадані норми КЗпП скасували. Тимчасово не застосовуються норми статей. Таким чином, офіційних святкових й неробочих днів зараз немає.