Росіяни брешуть про дефіцит питної води в Херсоні. Насправді проблема існує, однак на лівобережжі області

2 месяца назад 0

Російська пропаганда продовжує використовувати свій улюблений спосіб  “віддзеркалення”, за допомогою якого вона інтерполює проблеми окупованого лівобережжя регіону на звільнені території області. Так, вже кілька днів кремлівські ЗМІ розповідають про дефіцит питної води в місті Херсон, хоча така ситуація склалась саме у підконтрольних РФ громадах Херсонщини, адже там не вистачає не лише питної, а й технічної води.

Про це повідомляють кореспонденти  з посиланням на російські джерела.

“У Херсоні почався дефіцит пляшкової води в магазинах. На Острів воду доставляють лише раз на тиждень і не більше двох баків, її не вистачає на всіх. Хто сильніший, нахабніший, забирають все. Бабусі залишаються ні з чим”, – малюють постапокаліптичні картинки російські ЗМІ.

Насправді ж у мікрорайоні Острів і справді є часткова проблема з водопостачанням, ось тільки викликана вона саме обстрілами росіянами обʼєктів критичної інфраструктури. Загалом місто майже повністю забезпечене водою, тим паче немає ніякого дефіциту на неї в торговельних мережах.

Ось хто справді змушений виживати без води, так це жителі лівобережжя області. Наприклад, в  є люди, які вже понад місяць живуть без централізованого водопостачання, а призначена росіянами місцева “влада” аргументує кризу “плановими роботами”.Жителі Новотроїцького скаржаться в соцмережах на відсутність води.

Спрагу відчувають і російські окупаційні сили, що розміщуються в області. Все частіше в соцмережах можна прочитати скарги окремих бойовиків про те, що підвезення води в рекордну спеку їм не можуть забезпечити ані місцеві колаборанти, ані волонтери з самої Росії. Так, нібито один з військовослужбовців коментує цю ситуацію в російській соцмережі “ВКонтакте”. “На цілу роту привезли 20-літровий бутиль води. І все! Бутиль води на роту!! Такої дози на одну людину мало, а ви на роту… Дякую вам величезне звичайно! Дуже дякую!” – пише користувач соцмережі. Звичайно, ми не можемо на 100% підтвердити правдивість цієї публікації, але те, що російські волонтери й справді возять своїм військовим воду на херсонський напрямок, адже її тут не вистачає,   – перевірений факт.А ось що є беззаперечним, так це спроби окупантів попіаритись на створених ними ж проблемах. Так, активісти так званого “Народного фронту” безплатно роздавали воду в кількох великих містах лівобережжя Херсонщини. “Воду отримали жителі Генічеська. Також акція пройшла у Чаплинці, Скадовську та Залізному Порту. Акція триватиме доти, доки не спаде спека”, – заявляють російські ЗМІ.

Тобто ми бачимо дефіцит як технічної, так і питної води на лівобережжі Херсонщини, подолати який можна буде лише після повного звільнення регіону та відновлення роботи місцевої системи зрошувальних  каналів.