Росіяни пропонували викраденим українським дітям гроші за переїзд в рф, — The Independent

1 неделя назад 0

Російські окупанти після викрадення українських дітей з тимчасово окупованих територій пропонували їм 100 000 рублів за переїзд до російських міст на їхній вибір.

Про це  The Independent у своєму спеціальному розслідуванні.

Журналіст британської газети Том Уотлінг описує історії п'яти підлітків, яких окупанти вивезли до рф або на окуповану територію, перш ніж їх врятували та повернули до України.

У розмові з журналістом 16-річна Ліза Бацура розповіла, що одного разу російський чиновник прийшов у клас і пропонував кожній дитині по 100 000 рублів за переїзд до будь-якого російського міста на їхній вибір.

За інформацією видання, двоє з п'яти дітей перебували щонайменше чотири місяці в "таборах відпочинку" на окупованих територіях Херсонської області та Криму. Троє інших залишалися там понад вісім місяців. Усіх п'ятьох дітей врятувала благодійна організація Save Ukraine.

Українські чиновники повідомляють, що близько 20 000 українських дітей було відправлено до "таборів відпочинку" після вторгнення росії в Україну в 2022 році. Майже чверть з них – сироти або діти, які залишилися без піклування батьків.

Український уряд виявив понад 70 таборів для примусового "перевиховання" дітей, розташованих в Білорусі, окупованому Криму та навіть на Далекому Сході росії.

Як зазначає The Independent, питання повернення викрадених дітей в Україну буде ключовим на мирному саміті у Швейцарії, що відбувається цими вихідними.