Російська влада готує до евакуації музейні цінності Криму – український Центр національного спротиву

3 месяца назад 0

«Ніч музеїв» «Херсонес Таврійський», ілюстративне фото
Російська влада Криму готує до евакуації музейні цінності та об'єкти культурної спадщини, частину яких планують вивезти на територію сусідньої Росії. Про це повідомляє Український  (ЦНС) із посиланням на документ департаменту державної охорони культурної спадщини російського Міністерства культури Криму.

«У документі, який передано в розпорядження ЦНС, напряму йдеться про необхідність уточнити перелік «місць евакуації цінностей» на випадок катастроф або воєнних дій. Важливо, що перелік таких місць, згідно з російськими законами, мав бути затверджений уже давно, але уточнити інформацію просять через новий «лист Мінкульту РФ». Адміністраціям музеїв надано час на відповідь до 1 липня цього року», – йдеться у повідомленні ЦНС.

У ЦНС також додали, що російська влада Криму намагається прискорити процеси типологізації та оцінки музейних артефактів у Криму. Музейники в Криму створюють електронні реєстри творів мистецтва та пам'яток історії та передають інформацію до електронного музейного фонду Росії.

Перевірити цю інформацію за допомогою альтернативних джерел поки неможливо.

У вересні минулого року на сайті російського управління МНС у Севастополі повідомлялося, що російська влада у разі «евакуації населення» планує вивезти на територію РФ культурні цінності з музеїв Севастополя.

Починаючи з серпня 2022 року, в Криму та Севастополі майже щодня чути звуки вибухів. Російська влада пояснює це стріляниною по «українських безпілотниках», «роботою ППО» чи навчаннями військових РФ. Сергій Аксьонов називав безпілотники «основною загрозою» для Криму. У жовтні 2022 року на Кримському (Керченському) мосту стався вибух. Ще один вибух пролунав на Керченському мосту 17 липня 2023 року.