Шість років з дня замаху на Катерину Гандзюк: чому причетні до вбивства досі не відбувають покарання попри вирок суду

2 месяца назад 0

Шість років тому, 31 липня 2018 року, громадську активістку, виконувачку обов'язків керівниці справами виконавчого комітету Херсонської міської ради Катерину Гандзюк облили кислотою. 4 листопада 2018 року після перенесених операцій вона померла у лікарні у Києві. Вирок суду стосовно організатора та замовника нападу на Катерину досі не вступив у законну дію.

26 червня 2023 року Дніпровський районний суд Києва по 10 років позбавлення волі колишньому голові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру за замовлення нападу, а його помічнику Олексію Левіну — за організацію злочину. Адвокати засуджених подали на , яку почали розглядати у суді 5 лютого 2024 року. Пізніше стало відомо, що розгляд апеляційної скарги  через можливу відставку одного із членів колегії суддів. У липні 2028 року 10-річний термін давності по справі спливе. Якщо за цей час остаточний вирок по ній не буде винесений, обвинувачені зможуть уникнути покарання за вбивство, пояснила адвокатка родини Катерини Гандзюк  Ольга Веретільник .

Катерина Гандзюк була активною учасницею Євромайдану в Херсоні, протестувала проти проросійських виступів у місті. Голову Херсонської ОДА Владислава Мангера вона називала організатором "Антимайдану" та "ставлеником криміналу". Звинувачувала його та обласну владу в причетності до вирубки лісів — у травні 2018 року в Олешківському районі загорілось близько 600 га лісу, деревину почали вивозити. 31 липня 2018 року Катерину облили кислотою у дворі її будинку. Вона отримала близько 30% опіків шкіри. Була в реанімації 96 днів, пережила 14 операцій і понад 100 наркозів. 4 листопада 2018 року Катерина Гандзюк померла, розповіла її подруга  Марина Хромих.

"Катерина мала загострене відчуття справедливості, вона хотіла просто жити в нормальному Херсоні, де не варто боятися того, що ти вийдеш на вулицю, а на тебе нападуть, чи твоїм адекватним нормальним ініціативам будуть заважати окупанти", — говорить Марина.

У 2019 році правоохоронці встановили п'ятьох підозрюваних в організації та виконанні нападу на Гандзюк. Підозрювані визнали провину та пішли на угоду зі слідством, отримавши різні строки. У 2020 році прокуратура направила до суду обвинувальний акт щодо голови Херсонської обласної ради Владислава Мангера й експомічника депутата Херсонської облради Олексія Левіна за організацію нападу на Катерину Гандзюк. Судові засідання тривали понад три роки. У червні минулого року суд виніс вирок, Мангера та Левіна позбавили волі на 10 років. Адвокати на вирок суду подали шість апеляцій. Мангер та Левін свою вину не визнають. Адвокати вимагають скасувати вирок та закрити провадження. Одна з акцій у Харкові на підтримку розголосу справи щодо вбивства Катерини Гандзюк. Суспільне Харків
Друг Катерини Гандзюк, журналіст  Іван Антипенко вважає, що у просуванні справи допомагає увага та небайдужість суспільства.

"Завдяки суспільному тиску вдалося зрештою наблизитися до встановлення справедливості, назву це так. Можливо хтось вважає, що вироки виконавцям і замовникам були недостатньо жорсткими, але згадаємо умови, у яких це починалося. Коли зловили "стрілочника", коли не хотіли розслідувати це як навмисний замах на вбивство. І ми пам'ятаємо, що доводилося журналістам і громадським активістам проводити акції, ходити на суди, доводити, вказувати на хиби і проблеми в слідстві. Завдяки цьому і постійний кількарічній увазі зрештою вдалося посадити на лаву підсудних спочатку виконавців, а потім і замовників, які отримали зрештою свої терміни", — сказав Іван Антипенко. Катерина Гандзюк на мітингу в Херсоні, 2018 рік. Катерина Гандзюк на мітингу в Херсоні, 2018 рік. Фото: Facebook / uakateryna
Журналіст каже, що вироки, які виніс суд по справі, — це той максимум, який міг бути досягнутий в українській системі правосуддя, але це не може задовольнити близьких Катерини.

"Я не задоволений, бо вбили мою подругу. Я не задоволений, що на момент, коли її вбили, у мирний час досі було можна собі дозволити політичну розправу через вбивство. І тому я залишаюся максимально злим на те, що це все було. Що у нас працює оця "копнякова демократія", а не виконання своїх прямих обов'язків слідчими, прокурорами і суддями. Тобто все — завдяки людям, які виходили, які писали, які знімали сюжети, які їздили і брали свідчення самі і представляли їх публічно, і не дали завалити, поховати цю справу" , — сказав чоловік. Оголошення вироку у справі про вбивство Катерини Гандзюк. Фото: Ліля Гончарук / Суспільне
Журналіст  Сергій Нікітенко , який теж дружив із Катериною Гандзюк, не задоволений тим, що вирок суду досі не вступив у свою законну силу, а розгляд апеляції обвинувачених триває довгий час.

"Тобто суд рік розглядав цю справу, дуже рідко призначаючи засідання і так і не почавши слухання по ній, бо буде змушений, по суті, почати зараз спочатку, тому що суддя один пішов у відставку за віком. І це, очевидно, нас не дуже влаштовує. Зараз ми бачимо, що новий склад суду знову рідко призначає засідання — раз на місяць, а то і більший розрив йде. І у нас є обґрунтовані побоювання, що це призведе до ще більшого затягування. Очевидно, що у суду ще є, грубо кажучи, чотири роки для того, щоб розглядати цю справу. Але ми бачимо, що за шість років це настільки затягнулося і що може статися ще більше затягування — можемо тільки здогадуватися" , — сказав Нікітенко.

Сергій говорить, що резонанс у справі про вбивство Катерини Гандзюк — заслуга її друзів та українського громадянського суспільства.

"І очевидно, що ми будемо продовжувати. Зараз трошки увага до справи спала: хтось воює, хтось волонтерить — не до цього зараз. Багато людей працюють на оборону. Але ми, наскільки це можливо, намагаємось слідкувати за справою, за всіма її аспектами і будемо продовжувати це робити і далі", — сказав журналіст.

Справа про вбивство Катерини Гандзюк розглядається вже шість років. Якщо за 10 років суд не завершить розгляд злочину, справу закриють за строками давності. Прокурор просив призначити Владиславу Мангеру та Олексію Левіну покарання у вигляді 10 років позбавлення волі. Обвинувачення також просить стягнути з Левіна і Мангера компенсацію моральної шкоди у 15 мільйонів гривень родині Катерини Гандзюк.

Що відомо про справу Катерини Гандзюк 31 липня 2018 року громадську активістку, виконувачку обов'язків керівниці справами виконавчого комітету Херсонської міськради Катерину Гандзюк облили кислотою. З опіками її доправили в реанімацію, вона перенесла понад 10 операцій. 4 листопада Катерина померла у лікарні у Києві.

Замовником замаху на Катерину суд визнав винним колишнього голову Херсонської облради Владислава Мангера, співорганізаторами експомічника нардепа Паламарчука Ігоря Павловського та радника голови Херсонської облради Олексія Левіна.

Також виконавцями по справі проходили Микита Грабчук, Володимир Васянович, В'ячеслав Вишневський, Віктор Горбунов і Сергій Торбін. Вони визнали провину та пішли на угоду зі слідством, отримавши від 3 до 6,5 років тюрми.

Павловського у жовтні 2020 року засудили умовно. Його визнали винним у замовчуванні фактів щодо нападу на Катерину Гандзюк. 26 червня 2023 року суд оголосив вирок Владиславу Мангеру та його раднику Олексію Левіну — по 10 років позбавлення волі.