Скільки платять українським біженцям закордоном

2 года назад 0

За 20 днів війни в Україні вже понад 2,7 млн людей довелося залишити країну. Більшість із них знайшли притулок у найближчих країнах – Польщі, Чехії та Словаччині. Спробуємо порівняти, яку матеріальну допомогу пропонують українським біженцям у цих країнах, і куди вигідніше їхати. Про це повідомляє today.ua.

Польща
Уряд Польщі видав постанову, згідно з якою українці, які евакуювалися до Польщі, зможуть отримати одноразову фінансову допомогу у розмірі 300 злотих (2028 грн) на людину після приїзду до країни.

На законних підставах перебувати на території Польщі у статусі біженця можна протягом 18 місяців. Після цього можна подати певну заяву та отримати дозвіл на проживання строком до 3-х років.

Окрім фінансової допомоги, біженці з України мають право влаштуватися у Польщі на роботу за спрощеною процедурою та безкоштовно отримати медичну допомогу. Українські діти також можуть безкоштовно ходити до польських шкіл.

Чехія
Парламент Чехії також ухвалив закон, згідно з яким українці можуть розраховувати на виплати у розмірі 5000 чеських крон (близько 6445 тис. грн) раз на місяць протягом півроку, доки вони перебувають як біженці на території Чехії.

Щоб отримати допомогу, біженцям з України потрібно оформити “візу толерантності”. Якщо протягом півроку українець не знайде у Чехії роботу, він може подати заявку на ще 5 місяців таких виплат. Термін реєстрації для українців, які виїжджають до Чехії, продовжили до 30 днів. До цього часу країни можна перебувати без офіційного статусу.

Словаччина
Українці, які прибувають до Словаччини та оформляють статус біженців, можуть розраховувати на виплати на місяць у розмірі €68,80 (2227 грн) на людину. Громадянам з дітьми надається допомога у розмірі €130,90 (4238 грн) за наявності від 1 до 4 дітей. На пару без дітей словаки виділяють €179 (5795 грн) на місяць. Якщо у сім’ї четверо та більше дітей, то вони отримуватимуть €241,30 (7812 грн) допомоги.

За умови пред’явлення паспорта України, на території Словаччини та інших європейських країн біженцям безкоштовно доступний транспорт.