Спочатку – дають, а потім – забирають: як українцям «таємно» занижують пенсії

1 месяц назад 0

Для всіх наших дорогих та шанованих читачів, які мають відношення до отримання пенсійних виплат, є дуже важлива інформація. Справа в тому, що часто при перерахунках пенсії одна її складова може збільшитися, а інша навпаки зменшитися або взагалі деякі надбавки при цьому зникають. І пенсіонер про це може навіть не здогадуватись.

Експерт із пенсійних питань Сергій Коробкін у новому відео на YouTube-каналі "На пенсії" відповів на питання щодо того, як вважається доплата за наднормативний стаж, як робляться перерахунки для тих, хто працює, і чому пенсію можуть знизити при перерахунку? Що зазначено у ст. 4.1 Закону про обов'язкове державне пенсійне страхування?

Надійшов лист від пенсіонера Роман Романишина зі Львівщини. Розбираю на конкретному прикладі, як можуть зменшити пенсію. Це дуже типова, але дуже показова історія.

Роман вийшов на пенсію у 2006 році у 50 років як чорнобилець 2 категорії. Досі він продовжує працювати. І щодва роки робить перерахунок пенсії за відпрацьований час.

Як розраховується доплата за понаднормовий стаж Відповідно до чинного законодавства, доплата за понаднормовий стаж вважається за кожен повний рік роботи понад 35 років чоловікам та понад 30 років жінкам. Пенсія збільшується на 1% від основного розміру пенсії, але не більше ніж від прожиткового мінімуму.

Це стосується тих, хто пішов на пенсію після 1 жовтня 2011 року. А тим, хто пішов на пенсію до цього, доплата вважається за старими нормами, тобто за кожен повний рік роботи понад 25 років чоловікам та понад 20 років жінкам.

“Чому ж, якщо я пішов на пенсію у 2006 році, мені за останнього перерахунку зменшено розмір доплати за наднормативний стаж аж на 10 років? Тобто раніше вважали за щороку понад 25 років, а тепер вважають за щороку понад 35 років”,  – питає Роман.
Тут дуже важливий нюанс. Як роблять перерахунок пенсії працюючим пенсіонерам Нагадаємо, що ті, хто вийшов на пенсію, але продовжує працювати, можуть кожні два роки робити перерахунок пенсії за стажем, а іноді й із зарплати, якщо це вигідно.

Якщо зарплата була непогана останніми роками, то роблять і за стажем, а також збільшують коефіцієнт зарплати.

І ось тим, хто пішов на пенсію до 1 жовтня 2011 року, начебто мали порахувати виплати за старими правилами.Але у Законі про загальнообов'язково-державне пенсійне страхування є зауваження щодо тих, хто пішов на пенсію, але після 1 жовтня 2011 року. Якщо таким особам зробили перерахунок пенсії і за стажем, і із зарплати, тоді розмір доплати за наднормативний стаж вважається вже за новими правилами.

Якби тільки по стажу зробили перерахунок, тоді доплата залишалася б за старими правилами, більшою.

А тут виходить не дуже вигідно, але якщо такий перерахунок зробили, то загальний розмір пенсії зріс, збільшився коефіцієнт зарплати, і це вплинуло на загальний розмір пенсії. Але при цьому доплату за стаж було урізано на 10 років.