Стрес провокує хронічні недуги

5 лет назад 0

Високий рівень стресу пов'язаний з виникненням запальних захворювань (артриту та інших), хвороб легенів і серця, цукрового діабету, але найголовніше — хронічної обструктивної хвороби легень.

Професор Саутгемптонського університету, Катарін Гейл, зі своїми колегами намагався домогтися найкращого розуміння: як же саме невеликий стрес впливає на виникнення таких хвороб.

Вчені провели аналіз даних о 16-й 485 осіб, які брали участь в дослідженні Understanding Society. Вони наголошували на артриті, діабеті, серцево-судинних хворобах і ХОЗЛ, перевіряли їх зв'язок зі стресами.

"Ми прийшли до висновку, що навіть невеликі переживання стають клінічно значущими. Виявилося, що це впливає на розвиток хронічних хвороб. Тобто лікування від тривожності і стресів здатне допомогти для профілактики від деяких хвороб", — запевняє професор Гейл.

Люди, у яких був невеликий стрес хворіли артритом на 57% частіше, ніж ті, хто не страждав психічними розладами. Вірогідність захворювання виявилася на 72% вища за середній рівень тривоги і на 110% при великому стресі.

Майже ідентичні дані були отримані щодо вивчення ризику серцево-судинних хвороб. А ось ризик хронічної обструктивної хвороби легень став вищим за середній показник тривоги (тобто на 12%), а при сильному стресі аж на 148%. А ось асоціацію стресу з цукровим діабетом не виявили.

Дослідники вважають, що результати їхньої роботи говорять, про потреби клінічного скринінгу на психологічний стрес. Він може бути контрольованим фактором ризику хвороб. 

"Ці дані допоможуть врятувати і змінити життя людей. Так ми зможемо і значно знизити вартість за лікування", — сказав професор Сайрус Купер, співавтор дослідження.

Майбутні дослідження зможуть сказати, наскільки боротьба з невеликим стресом допоможе знизити поширення захворювань.