Сухий закон відмінили: жителі ТОТ Херсонщини занепокоєні, що нетверезих окупантів стане більше

2 месяца назад 0

Із 8 липня на тимчасово окупованій частині Херсонської області окупаційна влада дозволила продаж алкоголю в магазинах. Місцеві жителі кажуть, що дуже занепокоєні цим, адже тепер нетверезих окупантів буде ще більше.

Указ про дозвіл на роздрібну торгівлю алкогольними напоями оприлюднив 8 липня гауляйтер Херсонщини Володимир Сальдо. Сухий закон на окупованій частині області діяв від 9 листопада 2022 року – тоді його ввели для «підтримки громадського порядку та безпеки».

Тепер же підприємці повинні отримати ліцензію на роздрібний продаж алкоголю, повідомляє окупаційна «адміністрація області». Вартість ліцензії на рік складає 65 тис. рублів. Але на пиво та слабоалкогольні напої вона не потрібна.

Скріншот з окупаційного телеграм-каналу Тому одразу після скасування сухого закону магазини в окупованих населених пунктах буквально завалили пивними пляшками. Про це «Гривні» розповіла жителька невеликого села в Каховському районі пані Людмила (ім’я змінене з міркувань безпеки).

«Буквально наступного дня в наше село заїхала вантажівка, повна пива. Тільки в магазині продавців одразу попередили, що цим, ну, «заробітчанам», алкоголь продавати не можна («заробітчанами» пані Людмила в телефонній розмові називає російських військових, – ред.). У перші ж дні біля магазину можна було побачити «сині» чоловічі тіла – мабуть, на радощах перебрали», – розповіла нам жінка.

Звісно, додає пані Людмила, алкоголь і раніше не було проблемою дістати – самогон продають, були б тільки гроші. Проте нині, каже жінка, більшість жителів села занепокоєні – випивка стала ще доступнішою, а тому нетверезих окупантів стане більше, небезпека для людей зросте.   

І заборона продавати військовим алкоголь не стане на заваді. У селі вже є випадки продажу пива російським «заробітчанам».

«Вони просять людей біля магазину купити пляшку пива й дають 500 рублів, здачу не вимагають. Звісно, багато хто не відмовиться від дармових грошей», – розповідає пані Людмила й додає, що п’ють окупанти буквально щодня.

«Якийсь час у будинку моїх сусідів жили ці «заробітчани». Так вони зовсім не їли ті харчі, які їм видавали. Вони щодня смажили шашлик – я це бачила на власні очі, бо хата – поруч. І звісно, до м’яса завжди була чарка», – поділилася жінка.

Занепокоєння людей на окупованій частині області зрозуміле, адже серед російських військових шириться тотальне п’янство. А жертвами їхнього алкогольного божевілля зазвичай стають місцеві жителі, вимушені терпіти ще й це свавілля окупантів.

Лише напередодні «Гривна» повідомляла, що на початку липня в Преображенці колишнього Каланчацького району п’яні окупанти, ганяючи по селу, вбили 20-річного студента Херсонського державного університету .
І таких випадків, на жаль, дуже багато…

Ілюстративне фото: Центр стратегічних комунікацій