“Таких, як ми – тисячі!” Переселенці з Херсона розповіли, як їм довелось судитись за російський “житловий сертифікат”

23 часа назад 0

Росіяни офіційно завершили програму переселення людей з правобережжя Херсонщини на територію своєї держави, однак тема так званих “житлових сертифікатів” досі залишається актуальною. Річ у тім, що херсонці, які так і не отримали обіцяного безплатного житла, масово звертаються до російських судів, розраховуючи таким чином все ж отримати обіцяні квартири. Вдається це далеко не всім.

Про це повідомляють кореспонденти  з посиланням на російські ЗМІ.

“У Ростовській області «тисячі» таких, як ми, і багато хто досі судиться: комусь відмовили у житлі, хтось програв суди перших інстанцій. Наразі спірними справами щодо виплат житлових сертифікатів для біженців із Херсонської області зацікавився Слідчий комітет РФ. Багато моїх земляків сподіваються на позитивний результат справ”, – розповіла російським журналістам переселенка з Херсонщини Ірина Панченко.

Біженці вдалось вибити з росіян обіцяне житло, щоправда, для цього довелось упродовж восьми місяців ходити по судах. Жінка нібито не мала документу, який засвідчував би, що вона дійсно втекла разом з окупантами з правобережжя Херсонщини до Ростовської області у 2022 році.

Така ж історія у подруги Ірини — Вікторії Руденко. У неї ще почали вимагати прописку у Ростові, щоб надати сертифікат на житло. Хоча в ухвалі не було таких вимог. Російські чиновники заявили, що Руденко та Бучельникова досі зареєстровані на місцях проживання в Херсонській області та їх переїзд на постійне місце проживання до іншого регіону «документально не підтверджений».

За даними самих росіян, приблизно сім тисяч переселенців з Херсонщини , яке їм гарантувалось. Головною причиною називається “складність оформлення відповідних документів”.