Триває візит ректора ХДУ Олександра Співаковського до США у межіх форуму «Освіта в США»

1 месяц назад 0

З 28 липня по 12 серпня триває візит ректора Херсонського державного університету Олександра Співаковського до Сполучених Штатів Америки за програмою стажування адміністраторів громадських коледжів (CCAP).

У межах візиту – участь у Симпозіумі випускників 2018-2023 років Програми CCAP, у EducationUSA Forum (Форум «Освіта в США»), зустрічі у Бюро у справах освіти та культури Державного департаменту США, в офісі Американських ради з міжнародної освіти та 10-денне стажування на запрошення Florida State University.

Під час зустрічі у Бюро у справах освіти та культури Державного департаменту США ректор ХДУ представив доповідь «Масштабування досвіду програми CCAP для прийняття рішень зі сталого розвитку Херсонського державного університету в екстремальних умовах», а також відеопрезентацію. Присутні побачили, завдяки яким рішенням та інструментам, включаючи цифрові, університету вдається продовжувати академічний процес, як фокус на побудову міжнародних відносин дозволяє інтегруватися в освітнє середовище країн Європи та США. Як збереження інституційної памʼяті дозволяє забезпечити стабільність в екстремальних умовах.

Олександр Співаковський передав Anthony Koliha – директору відділу глобальних освітніх програм Бюро освітніх і культурних справ (ECA) Державного департаменту США карту України в кордонах, що визнає увесь світ.

У межах щорічного форуму Education USA представники української делегації взяли участь у панельних дискусіях. Вони були присвячені розбудові міжнародного партнерства, співпраці уряду освіти та бізнесу у підвищенні ролі професійної та технічної освіти, глобальним навичкам, які сприяють популяризації технічної освіти. Кожна секція – це унікальні кейси досвіду учасників Програми CCAP зі всього світу, які вкрай цікаві для імплементації в українських реаліях.

«Нестача кваліфікованих професійних кадрів, падіння престижу технічної освіти, не бажання вчити точні науки – це проблеми, з якими зараз стикається Україна. Ми це бачимо на прикладі нашого університету та вступних кампаній останніх років в Україні. Технічна професійна освіта є дуже важливою і рушійною силою економічного зростання та процвітання. Україна не зможе відбудуватися, якщо не буде кваліфікованих працівників, які зможуть конструювати та фізично будувати будівлі. Саме тому для нас так важливий досвід США та інших країн, які в межах Програми CCAP отримали позитивні результати», – підкреслив Олександр Співаковський.

Відбулась презентація дослідження «Приховані економічні двигуни Америки: Як громадські коледжі можуть сприяти спільному процвітанню». Видання досліджує роль громадських коледжів у розвитку місцевих економік та забезпеченні спільного процвітання. Автори розглядають, як заклади освіти можуть бути ключовими гравцями в економічному розвитку через підготовку робочої сили, підтримку малого бізнесу та надання доступу до освіти широким верствам населення. Це саме те, що вкрай потрібно Україні, коли ми кажемо про відновлення регіонів, чия екосистема людських ресурсів, економіка, інфраструктура постраждали у наслідок військових дій.

Під час зустрічі в офісі Американських ради з міжнародної освіти гостям був презентований 50-річний досвід організації, яка працює у 148 країнах, у тому числі в Україні, і має безліч програм з підтримки інновацій, освіти, культури, лідерства. В них вже беруть участь українські студенти та науковці, зокрема й представники ХДУ. Зустріч сприятиме розширенню співпраці.

Програма стажування у Florida State University сфокусована на вивченні американського досвіду адаптації ветеранів, інклюзії в освіті, надання освітніх послуг внутрішньо переміщеним особам, підтримці людей, які постраждали від військових дій та конфліктів. Окремо презентуються кейси взаємодії влади, бізнесу та освіти, які сприяють економічному зростанню регіонів. Стажування передбачає відвідування Florida State University та коледжів, спілкування з адміністрацією та викладачами, стейкхолдерами.

«Вивчаємо досвід, який дуже актуальний зараз для України, де мільйони людей втратили свої будинки, роботу і потребують інтеграції на новому місці, шукають для себе нові можливості. Також йдеться про подолання травматичного досвіду, адаптацію ветеранів та багато інших напрямів, над якими ми, як університет, працюємо вже зараз, адже розглядаємо себе як одну з точок росту для рідної Херсонщини, яка потребуватиме фахівців з різних галузей знань для відновлення та відбудови після перемоги України», – акцентував ректор ХДУ Олександр Співаковський.

Програма CCAP реалізується Бюро освітніх і культурних справ Державного департаменту США, яка підтримана народом Сполучених Штатів та реалізується Florida State University у співпраці з Коледжем Санта-Фе.